– De kommer att kapa delar av skogen. Det blir en försämring för alla i dag, och för kommande generationer, säger Veronica Wänman.

Hon och Henrik Ström och Claes Lundqvist är tre av många Vibybor som hart engagerat sig för att försöka få Svenska Kraftnät på andra tankar, visar hon hur det ser ut vid ledningsgatan i dag.

– När de bygger ut från dagens 220 kilovolt till 400 blir det både högre stolpar och en bredare ledningsgata. Det kommer ha en livslängd på 70 år, då tycket vi att det är fel att bygga fast sig i gammal omodern 50-talsteknik, säger Claes Lundqvist.

Vill ha nedgrävd ledning

Bakgrunden är att transmissionsnätet mellan Enköping och Beckomberga i Stockholm ska rustas upp för att möta det växande behovet av el, och den gamla 220 kV-ledningen byts ut till en ny med högre kapacitet.

I södra änden, mellan kraftnätstationerna i Kronåsen och i Beckomberga, grävs den nya ledningen ner i marken. Men mellan Kronåsen och Överby i Sollentuna framhärdar Svenska Kraftnät i att det ska vara luftledning.

Ett flertal samråd har hållits sedan 2017 då planerna på en luftledning förbi Viby blev kända. Varje gång har både Vibyborna och Sollentuna kommun framhållit att man vill ha ledningen nedgrävd i marken även norr om Kronåsen, men hittills utan framgång.

– Uppenbarligen går det att dra ledningen i marken, det gör de ju i Stockholm. För oss som bor här är det helt ofattbart att man vill gräva ner ledningen utefter de stora vägarna i Västerort men väljer att ha den i luften här vid våra bostäder och vid naturreservatet, säger Henrik Ström.

Claes Lundqvist, Veronica Wänman och Henrik Ström har passerat under den befintliga ledningen och promenerat en bit in i naturreservatet. "Här kommer träden att skövlas när ledningsgatan breddas", säger Henrik Ström.

Claes Lundqvist, Veronica Wänman och Henrik Ström har passerat under den befintliga ledningen och promenerat en bit in i naturreservatet. "Här kommer träden att skövlas när ledningsgatan breddas", säger Henrik Ström.

Tomas Stark

"De hade redan bestämt sig"

Enligt Svenska Kraftnät har både mark- och sjökabel utretts, men ”avfärdats helt” på grund av "teknikval” och 2020 gick man fram med förslaget att använda luftledning längs den befintliga ledningsgatan.

– Det fanns alternativ från början men de hade redan bestämt sig. Vi vill att de ska följa miljöbalken och visa på alternativa lösningar på allvar, säger Claes Lundqvist.

I den befintliga ledningsgatan har även Trafikverket och Vattenfall ledningar och förslaget har nu justerats så att ledningsgatan breddas ytterligare västerut, i naturmark, enligt Svenska Kraftnät ”för att minimera påverkan på boendemiljö och landskapsbild”.

Länsstyrelsen gav dispens

I somras gav länsstyrelsen dispens från reservatsföreskrifterna så att ledningsgatan kan breddas en bit in i Östra Järvafältets naturreservat. I och med det är förslaget ännu en gång ute på samråd.

Svenska Kraftnät menar att den nya ledningen har små eller måttliga negativa konsekvenser för boendemiljö, landskapsbild, naturmiljö och rekreation och friluftsliv.

Visualisering av den planerade 400 kV-ledning med portalstolpar och en "stubbe" vid Vibys sydvästra hörn, vy mot norr.

Visualisering av den planerade 400 kV-ledning med portalstolpar och en "stubbe" vid Vibys sydvästra hörn, vy mot norr.

Svenska Kraftnät

Men Sollentuna kommun håller inte med. I sitt samrådssvar skriver kommunstyrelsen att ett utökat intrång i naturreservatet ”inte är acceptabelt” då det bedöms få stora konsekvenser för bland annat kommunens friluftsliv och naturvärden.

"Det är orimligt"

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) berättar att kommunledningen har träffat representanter för de boende i Viby och att man gör allt för att stötta dem.

– Vi tycker att det är orimligt att en så här kraftig ledning ska dras i luften.

Vad kan ni göra, vad har ni för möjligheter?

– Det är svårt att bedöma vilken framgång vi kommer att få, men vi ska vända och vrida på varje sten och agera mot myndigheten.

Är det aktuellt att ta kontakt med era partikamrater i regeringen för att påverka?

– Vi stänger inga dörrar, men det är Liberalerna som har de ministerposter som är aktuella.

Anna-Lena Johansson (L), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, berättar att hon kommer att lyfta frågan både i partistyrelsen och med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

– Och jag ska ta upp det i Storstockholms kommunförbund och göra det till en regionfråga. Just nu är det Sollentuna det handlar om, men nästa gång kan det vara en annan kommun, säger hon.