Orup Bara

Vad är det egentligen för drivkrafter som gör att en artist vill blotta sig totalt och ställa sig helt ensam på scen, utan varken storslagen scenografi eller kompande musiker som backar upp. Är det en fascination av det outforskade, extrem exhibitionism eller rent av självplågeri? Ingen vet med säkerhet. Fast en sak är säker, det är exakt vad en av vår tids största popfenomen, Orup, tänker göra. Det vill säga att kasta sig ut i det okända mot en utgång som antingen blir succé eller en obetydlig fjärt i rymden. Han slog igenom redan 1987 med singeln Är du redo, som följdes upp av Jag blir hellre jagad av vargar, vilken blev Orups stora genombrott. Sedan dess har Orup skapat tio studioalbum med mängder av klassiska hitlåtar så som Stockholm, Regn hos mej, Magaluf och Tiden bara gick från senaste fullängdaren Född i november. Men det var då, nu är nu. Och nu intar han Draken Live! Räkna med en närgången, personlig och avskalad föreställning med bara Orup i Orup Bara. Spelas till och med 14 december 2024.

Plats: Draken Live, Järntorget, premiär torsdag 19 september, kl. 20.00. Åldersgräns 18 år, 13 år med målsman.

Astrid von Rosen och Anders Petersen deltar i finissagevisningen på Hasselblad Center.

Astrid von Rosen och Anders Petersen deltar i finissagevisningen på Hasselblad Center.

Johan Wingborg/Anders Petersen

Finissagevisning med Anders Petersen och Astrid von Rosen

Anders Petersen visar utställningen City Diary i dialog med Astrid von Rosen, professor i konst- och bildvetenskap på institutionen för kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet, med inriktning mot scenografi. Visningen fokuserar på närvaro och ett multisensoriskt perspektiv i Anders Petersens bildvärld. Anders Petersen är en av Sveriges viktigaste och internationellt mest uppmärksammade fotografer med stort inflytande på nordisk fotografi. Utställningen på Hasselblad Center är en hyllning till hans arbete och stora gärning inom svensk fotografi.

Plats: Hasselblad Center, Göteborgs Konstmuseum, söndag 15 september, kl. 13.00.

JoJo fixar ett för jädra trevligt musikquiz på Hängmattan.

JoJo fixar ett för jädra trevligt musikquiz på Hängmattan.

Pressbild

Musikquiz med JoJo

Det blir en blandning av onödig, men oh så intressant, kunskap, långsökta frågor med lika långsökta svar, allmänbildning och oerhört viktigt vetande – i alla fall om man ska tro quizmastern själv. Allt i en fet mashup med musik från 1950-talet fram till idag. Det är bedrövlig schlager och det är "görfarlig hävvi metall", odödliga karaoke-hits och ensamma cowboys. Typ så. Priser finnes, både till de bästa och absolut sämsta – med andra ord finns det alltså inga ursäkter att icke delta! Samla gänget som du tror kan bidra med något i tävlingen, eller som du bara tycker är trevliga att hänga med, och dra ihop världens goaste lag

Plats: Hängmattan, Musikens hus, Karl Johansgatan 16, onsdag 18 september, kl. 19.00.

Eli's Corner bjuder på en kväll i nostalgins tecken.

Eli's Corner bjuder på en kväll i nostalgins tecken.

Pressbild

80- och 90-talsfest

En kväll i nostalgins tecken! Det kommer blandas friskt i DJ-båset mellan 1980- och 90-talsdängor. DJ-duon Jim & Marras från Ninjaspark tyckte att synthpopen vann slaget mot hårdrocken på 80-talet och att det inte finns några guilty pleasures från 90-talet, då skam inte är ett ord de vill kännas vid. Räkna alltså med allt från Depeche Mode, Pet Shop Boys och Cyndi Lauper till Spice Girls, Kent och Pulp och mycket mer. Så på med axelvaddarna i din neonfärgade utstyrsel och se till att permanenta håret, eller sätt på dig Date-parfymen, knäpp Adidas-byxorna och bli en halv meter högre i Buffalo-skorna, valet är ditt!

Plats: Eli's Corner, Stigbergstorget 2, fredag 20 september, kl. 20.00–01.00.

Den 21 september förvandlas undersidan av Gamlestadsbron till ett sprudlande festivalområde.

Den 21 september förvandlas undersidan av Gamlestadsbron till ett sprudlande festivalområde.

Pressbild

Gamlestadens stadsfestival – under bron

Undersidan av Gamlestadsbron förvandlas från en ödslig passage till en pulserande scen för musik, dans och poesi, när endagsfestivalen Under bron drar igång. Ett gratis event för alla åldrar, mitt i bruset från bilar, spårvagnar och Säveån. Upptäck samtida musik och poesi med Göteborgstema från stadens egna kulturutövare. Akter: Du är här, Porto Ruby, Gamlestadens Rockorkester, International Women's Choir, Chorus Polonicus, Sara Garib och Sindjelics.

Plats: Säveåns Strandgata 3, mellan Gamlestads torg och SKFs hållplats, lördag 21 september, kl. 14.00–18.00.