Den svaga byggkonjunkturen märks inte bara i områden som Telestaden och Stora Sköndal, där planerade satsningar dragit ut på tiden. Den syns också på bostadskön, som blir allt längre.
I fjol ökade kötiden till en hyresrätt i samtliga nio stadsdelar i Farsta stadsdelsområde. I snitt får man nu köa 14,3 år för en hyreslägenhet i området.
Yvonne Bohlin, 62, bor i Svedmyra där kötiden är längst: 16,9 år.
– Det är klart att det är ett problem. Hur ska alla ungdomar få någonstans att bo? Vi måste bygga mer, säger politikerna. Men hyrorna på det man bygger är så höga att folk inte har råd. Unga blir lämnade till att hyra lägenheter i andra eller tredje hand till helt ovärdiga priser.
Vad tycker du man ska göra?
– Ställ upp containrar och bygg om till enkla bostäder. Men då är det väl våra byggnormer som sätter stopp.
Svedmyrabon Yvonne Bohlin tycker att det borde byggas fler enkla bostäder.
Mattias Kamgren
Planerat projekt slopades
Just i Svedmyra planerade kommunala Stockholmshem 80 nya hyresrätter och 100 studentlägenheter. Men projektet skrotades av ekonomiska skäl 2023. Svedmyra förblir därmed en av få stadsdelar i Farstaområdet där hyresrätter är i minoritet.
Ett par kilometer därifrån, i Gubbängen, bor 22-åriga Fadak Alkaabi i en studentlägenhet. Hon har flyttat hit från Skåne för att studera juridik och trivs bra i området.
Jag hade kanske gissat på fem år.
Chockad över kötiden
Hur hon ska göra när hon pluggat klart vet hon inte. När hon får höra att kötiden för en hyreslägenhet i Gubbängen är 14 år blir hon närmast chockad.
– Jag hade kanske gissat på fem år. Jag kanske får flytta härifrån när jag är klar. Men jag tänker på de som bott här hela sitt liv och vill bo kvar, hur ska de hitta en lägenhet?
Fler markanvisningar
Så vad gör stadens styrande politiker åt problemet?
– Vi arbetar för att få igång bostadsbyggandet efter några tuffa år med byggkris – förra året markanvisade vi totalt 1 841 bostäder till allmännyttan, så många bostäder har inte markanvisats på sju år. Minst hälften av det som byggs ska vara hyresbostäder. För att pressa ner hyrorna med upp till 20 procent byggs Stockholmshusen, säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).
Han vill även lyfta "stadens generösa tomträttssystem".
– Vi underlättar för byggaktörer att bygga hyresrätter genom att göra det ekonomiskt förmånligt, där avgäldsunderlaget för hyran av marken endast är mellan 20-25 procent av marknadsvärdet, säger Jan Valeskog (S).
I Sköndal kan man fortfarande få en hyresrätt på under tio år. Stena Fastigheter har ett stort bestånd av hyreslägenheter i Sköndal – och vill bygga 400 till.
Mattias Kamgren