– De säger att gränderna i området är för smala, men man kan köra med brandbil här. Det går inte att vända, säger de. Men jo, det finns en ratt på era bilar och man kan backa! säger Mats Tibbelin, bosatt på en av de drygt 200 drabbade adresserna och styrelsesuppleant i samfällighetsföreningen.

Bakgrunden är att mängden brev har minskat de senaste åren, medan antalet paket i stället har ökat, vilket gör att brevbärarna inte längre cyklar utan kör ut posten med bil i stället.

Kravet kom i fjol

Och det är inte trafiksäkert att köra in i gränderna i Sjöbrisen anser Postnord som redan förra hösten krävde att samfälligheten skulle ordna en gemensam plats för alla brevlådorna.

– Vi har accepterat kravet och vi har undersökt var i området vi kan placera en så kallad lådsamling. Problemet är att samfälligheten inte får göra något som berör enskild fastighetsägare. Vi har kontaktat lantmäteriet för att få till en ändring av anläggninsgbeslutet – det som styr vad man får göra i ett område, säger Mats Tibbelin.

En sådan ändring kan kosta uppemot 150 000 kronor men vad värre är – det kan ta lång tid.

– Det här är inte högprioriterat av lantmäteriet, det har de sagt.

"Vi har verkligen försökt"

Samfälligheten siktade så småningom in sig på att placera lådsamlingen intill de gemensamma garagen som finns utanför gränderna, men lantmäteriet har förklarat att det i så fall måste ligga i linje med detaljplanen.

Detta håller kommunen på att utreda, och skulle en ändring av detaljplanen krävas kan det ta uppemot två år.

Samfälligheten har meddelat Postnord att man har en tidplan som innebär att man skulle kunna ha ordnat lådsamlingen till årsskiftet 2023/24, om det vill sig väl.

Dialogen kändes till en början fruktbar men nu har Postnord bestämt att man inte tror på samfällighetens tidplan – och från den 7 oktober vägrar man alltså att dela ut post till de drygt 200 berörda fastigheterna.

– Vi har verkligen försökt lösa det här, men de påstod att vi har förhalat det hela och drog bara in utdelningen, säger Mats Tibbelin.

Måste hämta i Hammarbacken

För att få sin post måste Mats Tibbelin och hans grannar nu åka till Postnords företagscenter i Hammarbacken, sex kilometer bort. Att ta sig dit utan bil tar över 40 minuter, och öppettiderna är begränsade till vardagar klockan 08.00–10.30 och 15.00–18.00.

– Vissa som jobbar inne i stan får svårt att hinna dit och hämta sin post över huvud taget, säger Mats Tibbelin.

Jan Olsson, distributionsområdeschef för Postnord i Täby där Sollentuna ingår, menar att samfällighetsföreningen har haft god tid på sig att ordna en lådsamling.

– Vi har haft kontakt med dem i över ett år och vi har haft flera möten med dem. I vanliga fall är vår tidsram sex månader, säger han.

Men de menar själva att de jobbar på att lösa det, problemet är att det finns regler som gör att det tar tid att ordna – förutsatt att de ska följa lagen.

– Jag har svårt att kommentera det utan kan bara konstatera att det ligger hos dem att ordna så att vi kan dela ut posten och att de har haft gott om tid på sig. De har vetat om att det kan bli uppehåll i utdelningen, säger Jan Olsson.