Dagar med vacker väder kan det vara hårt tryck vid promenaden på Kungsholms strandstig intill Karlbergskanalen.

Här är det så smalt att det inte går att snöröja på vissa håll och det blir dessutom ofta trångt när många joggar eller promenerar vid vattnet.

– Det är viktigt att vi har en god framkomlighet och en promenad som är anpassad till alla som vill röra sig i den här fina miljön, säger My Peensalu, landskapsarkitekt vid stadsdelsförvaltningen.

Den del av promenaden som det handlar om sträcker sig mellan Ekelundsbron i väst och Igeldammsgatan i öst. Grunden är dessutom instabil på delar av sträckan och måste stärkas.

Stanna till

På sina smalaste sträckor är den 1,5 meter bred, målet är 2-2,5 meter.

Planen är därför att bredda vissa sträckor och göra det trevligare med fler sittplatser.

– Vi kommer också att få en längre sträcka av bryggvägar där man går på en träkonstruktion.

Bryggdelen av strandpromenaden var avstängd under en period av säkerhetsskäl, men öppnade igen i våras. Framåt kommer en längre del av promenaden gå på liknande bryggor.

Bryggdelen av strandpromenaden var avstängd under en period av säkerhetsskäl, men öppnade igen i våras. Framåt kommer en längre del av promenaden gå på liknande bryggor.

Olle Anrell

Marken ska stärkas med hjälp av olika tekniker, till exempel genom spontning. Vid Västermalms båtklubb ska massor läggas ut i vattnet för att stabilisera marken.

En del av båtklubbens område ska nyttjas för att promenaden ska kunna breddas tillräckligt. Men båtklubben blir kvar med lika många bryggplatser.

– Det är ett nöje med en aktiv båtplats och att det går att titta på båtar i kanalen.

Börjar först då

Stadsdelsförvaltningen startade 2020 arbetet med att ta reda på hur man skulle kunna göra strandpromenaden mer tillgänglig och behövde då veta att den är stabil nog. Sedan dess har man gjort tester i marken och sjöbotten.

Nu är det stora åtgärdsprogrammet klart, men arbetet börjar först 2026 och pågår sedan i två år. Hur det kommer att påverka tillgängligheten är för tidigt att säga.

Extra tillskott

Den totala budgeten ligger på 41-48 miljoner kronor. Det är så mycket pengar att den ordinarie budgeten för förvaltningen inte räcker till, så extra pengar måste skjutas till från stadshuset.

– Allt det här görs under förutsättning att vi får extra tillskott. Vi har en löpande dialog med stadshuset och har fått signaler om att det här är angeläget, säger My Peensalu.