Tio indiska vattenbufflar kommer att släppas ut på Hemmesta sjöäng nästa vecka. De släpps i två grupper, där fyra får gå på samma sida som förra året, närmast gång- och cykelvägen, och övriga sex bufflar vid fågeltornet, mot skogen.
Det blir två olika hagar, men det kommer att finnas fler hagar att byta mellan för att få ett jämt betestryck, förklarar Tove Äng, gruppchef på kommunens parkavdelning.
Äter även under vattenytan
Det är sju bufflar fler än förra året och de släpps på ett område som är tre gånger så stort som tidigare. 2023 var cirka två hektar stängslat för bete, i år har det utökats till sju hektar.
Anledningen till att kommunen väljer vattenbufflar är att de fungerar bra på blött underlag och är bra på att hålla undan växtlighet. De äter även under vattenytan och bidrar till att öka biologiska mångfalden, och att hålla vattnet öppet.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet från förra året. Där de var höll de rent från sly och vass, säger Tove Äng.
Varför ökar ni upp till tio nu?
– Förra året gick de bara på två hektar så då behövde vi klippa med maskin på resten av området för att sjöängen inte ska växa igen. Nu hoppas vi slippa det.
Bufflarna gör stor nytta för den biologiska mångfalden, men det är också en ekonomisk vinning, enligt Tove Äng.
– De två första åren, när vi måste stängsla in allt, har vi en relativt hög kostnad, men sedan sjunker den. Målet att helt slippa använda maskiner. Bara att frakta bort vassen är väldigt kostsamt.
Vilka individer som kommer i år har kommunen inte fått veta ännu. Förra året var det som bekant bufflarna Esnart, Dobby och Nicole som gjorde jobbet men det är inte säkert att de ingår i flocken i år.
– Vi har önskat att de återkommer, eftersom de fungerade bra och verkade trivas förra året.
Åskådarplatser för de som vill titta på
Släppet sker på tisdag 21 maj klockan 11 och då är alla som vill välkomna att titta på. Men det blir mer uppstyrt den här gången.
– I år kommer vi hänvisa publiken till gräsytan vid gäddtrappan, och vid fågeltornet, så att djuren kan släppas utan att känna sig trängda och så att transportören har utrymme att arbeta, säger Anette Andersson, pressansvarig på Värmdö kommun.
En tydlig avspärrning med skyltar kommer att sättas upp och personal ska finnas på plats för att hjälpa till.
Bufflarna ska beta på Hemmesta sjöäng till mitten av oktober, beroende på väder och temperatur. Då körs de tillbaka till en gård i norra Uppland där de spenderar vintern.
Värmdös vattenbufflar har gjort entré på sjöängen
Efter månader av förberedelser var det äntligen dags – att släppa ut Värmdös nya kompisar: Vattenbufflarna Esnart, Dobby och Nicole.
Förskolegrupper, föräldralediga, pensionärer och hemmajobbare – många Värmdöbor hade kommit för att se kommunens nya invånare släppas ut på Hemmesta sjöäng på måndagsförmiddagen.
Efter några minuter av nervöst runt-trampande och frustande i transporten kunde djurskötarna till slut öppna luckan så att de kunde springa ut.
– Det känns jättebra och jättehärligt! Jag är stolt över att Värmdö kommun tog steget att testa det här. Det är bra djur att hålla och jag är väldigt förväntansfull över vad resultatet kommer att bli. Vi vill ju kunna dra ner på den manuella klippningen på sikt, säger Tove Äng, som håller i projektet hos Värmdö kommun.
– Det ska också bli roligt att se hur Värmdöborna tar emot dem. Bufflarna gör det ju roligare att besöka sjöängen, tillägger hon.
Dök ner i vattnet
Efter ett varv i den nya hagen, där det ingick att sjunka ner i vattnet tills bara nos och horn syntes, kom de tre bufflarna fram till staketet och lät sig fotas. Mamma Esnart var dock på sin vakt för att skydda kalven Nicole och markerade mot publiken om de kom för nära.
– Vattenbufflar vill gärna känna människorna som sköter om dem. Här är allt nytt för dem, plus att de har en kalv också, säger Inga Birath von Sydow, som driver Naturgruppen AB ihop med en kompanjon.
Många hade kommit för att titta på Värmdös vattenbufflar.
Eva Tonström
Idén att använda vattenbufflar som gräsklippare sprider sig alltmer i länet. Naturgruppen har totalt 29 vattenbufflar uthyrda just nu till olika kommuner. Bufflarna är födda och uppväxta i Sverige.
– De är väldigt tåliga djur och klarar kyla ända ner till minus 20 grader. Men här får de gå fram till mitten av oktober om allt funkar, då hämtar vi dem igen, säger Inger Birath von Sydow.
Kommer de att trivas på Hemmesta sjöäng?
– Ja, här är bra variation av vatten och gräs, och skugga när det blir för varmt. När de har betat och vandrat runt här ett tag skapas platser där andra djur trivs, så de bidrar stort till den biologiska mångfalden.
Bufflarnas fett dräper fästingar
Esnart: Ko född 2018
Dobby: Stut (ung kastrerad hane) född 2021
Nicole: Föddes i mars 2023. En kalv diar i nio månader.
En fullvuxen buffel äter uppemot 15 kilo hösilage per dygn.
Den kan väga upp till 1,2 ton.
Kuriosa: Den höga fetthalten i deras hud gör att fästingar som sätter sig på dem kvävs av fettet och dör.
Kommunens kostnad för att ha de tre bufflarna är totalt 230 000 kronor, där drygt hälften är stängsling och el (som drivs med solceller), resten hyra och skötsel av bufflarna.
Man får gärna titta på bufflarna men: Inte mata dem, gå in i hagen eller ha hunden lös.
Källa: Värmdö kommun/Naturgruppen AB
Esnart, Dobby och kalven Nicole fann sig till rätta på sjöängen efter ett tag.
Eva Tonström