Den oberoende sajten Matpriskollen har jämfört priset på 1 000 påskvaror med samma tid förra året. Bland produkterna som minskat mest i pris finns smör, cheddarost, grädde, sparris, kyckling, svensk oxfilé och kavring, rapporterar TT.
– Priserna kunde ha gått ner ännu mer om inte räntekostnaderna hade varit så höga, säger sajtens grundare Ulf Mazur till nyhetsbyrån.
Men vissa produkter har blivit dyrare: Fläskfilé, oljor, pasta och vissa konserver, bland annat. I fallet med de tre sistnämnda varorna har prisökningen enligt Matpriskollen att göra med kronans svaga kurs gentemot euron och dollarn.
Kan bli en ”rysare”
Påsken är en stor godishögtid och så länge inte äggen fylls med ”finchoklad” bör notan landa på ungefär samma som förra året.
Ulf Mazur beskriver prisutvecklingen på kakao som en ”rysare”.
– De prishöjningar vi sett än så länge är bara en vårfläkt mot vad som kommer senare i år.
Någon kampanj på ägg är inte att vänta och sill- och laxpriset blir minst lika högt som förra påsken.
Abbas sillar i glasburk har ökat med 4-5 procent sedan förra året.
Laxen är mer oberäknelig.
– För kallrökt och gravad lax har priserna sänkts med 11 procent på vissa artiklar och ökat med 8 för en del, säger Ulf Mazur.