I slutet av förra året kom beskedet att fem förskolor i Huddinge ska stänga under 2025 på grund av minskade barnkullar, vilket väckte starka reaktioner. Genom att minska lokalkostnaderna kan man satsa på personalen när barnkullarna minskar, var budskapet från kommunen och Mittenstyret.

Men nu står det klart att ett stort antal förskollärare och barnskötare blir övertaliga. Totalt arbetar 53 förskollärare och barnskötare på de fem förskolorna, men eftersom sist in först ut gäller, kan även personal på andra förskolor beröras. I första hand kommer övertaliga att erbjudas en tjänst på en annan plats i kommunen, men ett antal kan komma att varslas.

– Alla förskolor har sett över sin ekonomi i början av året och konstaterar eventuell övertalighet, sedan sammanställer vi det på förvaltningen. Nästa steg är att vi för samtal med de fackliga organisationerna och gör en turordningskrets, säger Frida Plym Forshell, utbildningsdirektör.

Skapar inte den här ovissheten oro både bland personal och föräldrar?

– Självklart finns det risk för det. Vi informerar personalen om hur övertalighetsprocessen fungerar. Vi har ännu inte sammanställt övertaligheten på förvaltningsnivå och sedan ska vi föra samtal och förhandla med facken. Vi vet ännu inte hur många som berörs totalt.

Facket kritiskt

När förskolebarnen blev färre minskade personalstyrkan inom förskolan med 117 tjänster redan förra året. Men bara fyra blev uppsagda på grund av arbetsbrist, enligt Frida Plym Forshell. I övrigt löstes det genom pensionsavgångar och vakanssättning av tjänster. En del barnskötare omplacerades till grundskolan.

Vi anser att det här ett ypperligt tillfälle för kommunen att förbättra lärartätheten.

– Man brukar säga att man växer organsikt. Men vi har hittills också kunnat krympa organiskt, säger Frida Plym Forshell.

Fackförbundet Sveriges lärare har nyligen presenterat en rapport som visar att fler än åtta av tio förskollärare i förskolan arbetar i barngrupper som är större än Skolverkets riktmärken.

"Förbättra lärartätheten"

– Vi anser att det här ett ypperligt tillfälle för kommunen att förbättra lärartätheten genom att istället för att låta dem bli övertaliga öka lärartätheten i de socioekonomiskt utsatta områdena, säger Pablo Mendoza, ordförande för Sveriges lärare i Huddinge och fortsätter:

– Det är väldigt pressat i Huddinges förskolor. Kommunen borde inte tillåta att förskollärare blir övertaliga när det ser ut så här, säger han.

Enligt Frida Plym Forshell har inte personaltätheten minskat. Antalet barn i förskoleåldern minskade med 250 förra året och beräknas minska med 300 i år.

– Vi kan både minska personalen och öka personaltätheten på samma gång. Barnantalet ser ut att fortsätta minska åtminstone de kommande fem åren och då måste vi även anpassa personalstyrkan, säger hon.