Det är en av Vänsterpartiets hjärtefrågor som Sundbybergsmajoriteten nu går vidare med i sin budget. I den står det att staden ska utreda sex timmars arbetsdag för förskolepersonal över 55 år.

Samtidigt ska lönen förbli densamma.

– Det är ett sätt att göra det attraktivare att jobba, att om man jobbar länge får man också det här, säger Amanda Möllenhoff (V), ordförande i förskolenämnden.

Mindre entusiastisk är oppositionsrådet Gustaf Reinfeldt (M). Han säger att införandet av sex timmars arbetsdag vore en "katastrof".

– Det är inte möjligt att genomföra. Dels är det enormt dyrt, dels finns det inte tillräckligt med förskollärare i landet.

Amanda Möllenhoff kan i dagsläget inte säga hur mycket sex timmars arbetsdag kommer att kosta staden. Utredningen ska titta på bland annat detta.

– Man får se på en sådan här satsning att det också gynnas av att personalen mår bättre och att de är friskare, säger Möllenhoff.

"Ett sätt göra det attraktivare att jobba", säger Amanda Möllenhoff (V) om planerna på att införa sex timmars arbetsdag i förskolan.

"Ett sätt göra det attraktivare att jobba", säger Amanda Möllenhoff (V) om planerna på att införa sex timmars arbetsdag i förskolan.

Torbjörn Bergsdal

Från fackligt håll välkomnas utredningen. Enligt Robin Sibborn, förtroendevald på Kommunal i Sundbyberg, leder kortare arbetstid till att personalen mår bättre både fysiskt och psykiskt.

Hörselskador

I dag får facket många larm om hörselskador till följd av buller på förskolorna, säger han.

– Det kommer att bli lägre exponering för det.

Många av fackets medlemmar skulle uppskatta kortare arbetstid, fortsätter Sibborn – och inte bara 55-plussare.

– Generellt tycker jag att det ska vara för hela arbetsgruppen. Men det är bra att de börjar någonstans.

Robin Sibborn, förtroendevald på Kommunal i Sundbyberg, vill att fler ska få kortare arbetstid.

Robin Sibborn, förtroendevald på Kommunal i Sundbyberg, vill att fler ska få kortare arbetstid.

Privat

Fackförbundet Sveriges lärare kallar i sin tur förslaget "jättepositivt".

– Vi tycker att det är en bra början. Men vi ser att det här också kan ge goda effekter för övriga arbetstagare, och kanske även i andra skolformer där det är fysiskt krävande arbete, säger Johanna Österljung, förtroendevald i Sundbyberg.

Amanda Möllenhoff inte främmande för att korta arbetstiden för fler. Styret har dock landat i att 55-plussare på förskolorna är intressantast för tillfället, säger hon.

– Det handlar framför allt om att orka jobba länge. Där ser vi att den här gruppen skulle gynnas mest.

Vad utredningen kostar finns ingen specifik siffra på, utan den sker som en del av stadens ordinarie verksamhet. Resultatet av utredningen presenteras nästa höst.