Det hela började med att Peter­ Hampus fru gav honom en bok i julklapp: ”Brygg eget öl”. Det var för tio år sedan nu.

– Jag testade att koka lite på spisen hemma, det blev inte särskilt gott. Det kändes som när jag som barn hade en liten pyssellåda. Något­ att pilla, mäta och joxa med. Allt gick överstyr.

Det som började som en liten hobby blev en fullskalig passion. Sedan ett år tillbaka finns mikrobryggeriet inhyst i Näsets krog, som krögarna Patrik Gadelius och David Busch driver på Källängs­torget på Näset.

– Jag började med fyra öl som jag ville låta folk smaka på. Vi provade under lucia förra året och det stormade in folk.

Varje månad hålls en after­work på krogen, där Peter Hampus presenterar en ny öl. Något även folk utanför Lidingö har fått nys om.

– Vissa åker buss hit för att smaka, då de ju inte ta bilen.

En annorlunda öl

Peter Hampus vill alltid veta vad de som har smakat tycker.

– Jag ber dem att vara riktigt­ ärliga. Sedan ser jag vilka öl som säljer bra och vad som dröjer längre innan det tar slut. Det är inte min smak som ska styra.

– Samtidigt tycker jag om att pusha lite för att få folk att testa sina smaklökar. Det kan ju öppna en helt ny värld.

"Pubkvällarna på Näsets krog har blivit som en ungdomsgård för vuxna. En kvarterets samlingspunkt", säger ölmakaren Peter Hampus.

"Pubkvällarna på Näsets krog har blivit som en ungdomsgård för vuxna. En kvarterets samlingspunkt", säger ölmakaren Peter Hampus.

Han startade ölbryggeriet Pica pico, och hittills har två favoriter tagit plats på Systembolagets hyllor. Förra veckan släpptes den tredje – en jul- och vinteröl.

– Ett par öl i timmen köps. Den här ölen är jag nästan mest stolt över, för den är så annorlunda. En gubbe på System­bolaget sa: ”En mörk lager är det bara du, jag och gubbar i pipskägg som dricker­”. Så jag har varit nervös­. Den är bärnstens­färgad, men lättdrucken.

Så Lidingöborna har röstat­ fram ölen som intagit Systemet?

– Ja. Först och främst är min stackars familj försökskaniner. Sedan förhör jag besökarna­ på Näsets krog.

– Själv älskar jag koriander­ men det gör inte hela ölvärlden. Patrik Gadelius säger ”Fy farao vad äckligt, du kommer att skrämma folk med den där”. Som alltid delar­ koriander folket i två.

Han gillar det lokala­, och påpekar att det på Lidingö finns ytterligare två ölbryggerier, ett mikromejeri och några små livsmedelsproducenter. Han hoppas att fler öbor får upp ögonen för dem alla.

Är annorlunda

Till vardags jobbar Peter­ Hampus som it-chef. Ölen brygger han på kvällar och helger.

– Nu när mina barn är stora­ har jag tid över för den här typen av grejer. Det känns jättehäftigt att Systembolaget, några restauranger och ett konferenshotell på Lidingö köper min öl.

Peter Hampus julöl går i en stil som kallas "California common". "Det är en ölstil som var jättepoppis under vilda västern-tiden i mitten av 1800-talet, men som är utdöd nu. Jag vill introducera den för folk på nytt", säger han. Bild från bryggeriet på Näset.

Peter Hampus julöl går i en stil som kallas "California common". "Det är en ölstil som var jättepoppis under vilda västern-tiden i mitten av 1800-talet, men som är utdöd nu. Jag vill introducera den för folk på nytt", säger han. Bild från bryggeriet på Näset.

Peter Unger

Så här levererar Peter Hampus sin öl till Systembolaget. "Jag vill försöka jobba så hållbart jag bara kan så jag kör runt med min lastcykel till Systembolagen och till de restauranger eller hotell som beställer den. Ölen finns på Högberga på Lidingö, och på Bishops arms samt Brewdog och Tegellådan inne i stan", säger han.

Så här levererar Peter Hampus sin öl till Systembolaget. "Jag vill försöka jobba så hållbart jag bara kan så jag kör runt med min lastcykel till Systembolagen och till de restauranger eller hotell som beställer den. Ölen finns på Högberga på Lidingö, och på Bishops arms samt Brewdog och Tegellådan inne i stan", säger han.

Peter Hampus