Upplands-Bro kommun planerade att sälja två fastigheter i det nya området Bro Trädgårdsstad som växer fram intill pendeltågsstationen i Bro. Här var tanken att en exploatör skulle utveckla trygghetsboende, äldreboende, rekreation och bostäder.
Förutsättningarna har ändrats
En markanvisningstävling annonserades i februari 2024, men efter att man fått in frågor från intressenter om äldreboendet beslutades om att en behovsanalys behövde göras.
Jan Stefanson (KD), kommunalråd, Upplands-Bro kommun
Pressbild
– Det som svängt är inte bara förskolor och skolor med minskat elevantal, utan även särskilda boenden svängde efter pandemin och fortsatte med överskott av äldreplatser. Vi ville vara säkra på att vi kunde stå för att vi behövde bygga och fylla det här särskilda boendet, säger Jan Stefanson (KD), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.
Behovsanalys gjordes
Samhällsbyggnadskontoret bad äldre- och omsorgsnämnden att titta på frågan och återkomma med ett svar.
Svaret från äldre- och omsorgsnämnden var högst osäkert.
– Svaret från äldre- och omsorgsnämnden var högst osäkert. Vi fick deras remissvar och när vi fick det så sa vi att vi inte kunde gå vidare och göra detta. Vi avblåste det hela och utsåg aldrig någon vinnare.
Däremot framkom i analysen att fler korttidsplatser behövs på kort sikt. Det framkom även att ett framtida äldreboenden bör vara enplansbyggnader med 80–100 platser.
Den 9 april tog både samhällsbyggnadsutskottet och kommunstyrelsen beslut om att markanvisningstävlingen ska stoppas.
Lokalbehovsrapport motsäger bilden
Samtidigt har en lokalbehovsrapport tagits fram för äldre- och omsorgsnämndens område. Av denna framgår att antalet äldre väntas öka fram till 2032. Detta "kommer medföra ett ökat behov av antalet platser på särskilt boende för äldre".
När Mitt i kontaktar nämndens orförande Tina Teljstedt (KD) för en kommentar ber hon att få återkomma då lokalbehovsrapporten varit upp på nämnden i maj.