Täbybornas livslängd har på 20 år ökat med tre år.
Det är en trend som syns i hela länet. För tjugo år sedan var medellivslängden i Stockholms län 78 år för män och 82,7 år för kvinnor. Nu lever män i snitt tills de är 81,7 år och kvinnor 85,4 år.
Täby är en av de kommuner där invånarnas livsstil är bland de mest hälsosamma, och därmed återfinns Täbyborna bland de mest långlivade.
I Täby är medellivslängden för kvinnor hela kvinnor 86,3 år, män 83,5 år.
Det kan man utläsa av Folkhälsomyndighetens nya rapport ”Folkhälsan i Sverige”.
– Det känns väl väldigt bra, säger Fia Ununger som hänger i Täby centrum tillsammans med sin son Ben, 3, mamma Marie och hennes väninna Anne Persson.
"Jag går väldigt fort"
Fia berättar att hon försöker vara aktiv, vara ute med hunden och barnen och försöker äta bra mat.
– Jag hörde någonstans att om man går fort så lever man 12 procent längre och jag går väldigt fort så det är bra, säger hon och ler.
Marie Ununger, 66 Anne Persson, 67, Ben Ununger, 3 och Fia Ununger i solen utanför Täby centrum.
Mamma Marie håller med om att rörelse är nykeln.
– Jag tränar på gym och sen har jag fem barnbarn och de får liv i en, säger hon.
Anne Persson tror att bra granngemenskap, som hon har, är viktigt. Sen tänker mycket på vad hon äter och skippar köttet.
– Jag är lakto ovo vegetarian och sen promenerar jag mycket med min hund. Jag dricker nästa ingen alkohol heller men det kan hända att jag tar ett glas när man är bjuden på middag, säger hon.
Stora skillnader
I hela landet skattar 71 procent av befolkningen sin hälsa som god – i grannkommunen Danderyd, som är den kommun där man lever längst, skattas den till 82,7 procent, i Täby 79 procent.
Jag hörde någonstans att om man går fort så lever man 12 procent längre och jag går väldigt fort så det är bra.
Men Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell är dock inte helt nöjd.
– Det är positivt. Men samtidigt finns det flera oroande resultat i rapporten. Vi ser till exempel tecken på att psykisk ohälsa ökar, fler har obesitas och dessutom finns det fortsatt stora skillnader mellan olika grupper i befolkningen, säger hon i ett uttalande.
Claes Kjellen gör det han känner för i livet, kanske kan det vara nykeln menar han.
Personer med låg socioekonomisk position skattar sin hälsa lägre, har sämre tillit till samhällets institutioner och till andra människor, har oftare varit utsatta för våld eller hot om våld, rör på sig mindre och röker i högre utsträckning, visar rapporten.
Tittar man på hur Täbyborna svarat i rapporten så tränar majoriteten i minst 150 minuter i veckan, många äter mycket grönsaker och tjänar mer än snittet i länet.
Täbybon Claes Kjellén, 65 tänker inte mycket på frågan hur han ska leva länge.
– Nej, men jag är ute och rör mig mycket och äter halvnyttigt. Jag gör det jag känner för, kanske det gör att man lever längre, säger han.
Täbybon Eva tror att Täbybor generellt har det bättre ställt.
– Jag sköter om mig och tänker på vad jag äter och försöker vara aktiv socialt och kulturellt, säger hon.
Eva från Täby tror det är viktigt att vara aktiv socialt och kulturellt.
Inte råd laga tänderna
I kommunerna Upplands Väsby, Järfälla, Botkyrka, Haninge, Upplands-Bro, Södertälje, Sundbyberg, Norrtälje, Sigtuna och Nynäshamn ligger medellivslängden för både kvinnor och män under länssnittet.
Det är också områden med lägst ekonomisk standard, färre som har eftergymnasial utbildning och fler som av ekonomiska skäl låter bli att gå till tandläkaren.
– Det behövs såväl riktade som breda uthålliga insatser för att främja hälsa och förebygga ohälsa. En god och jämlik hälsa i befolkningen är avgörande för att vi ska ha ett robust samhälle med god motståndskraft, och det främjar också samhällets utveckling i stort, säger Olivia Wigzell.