Det var den 12 oktober i fjol som en då 16-årig pojke, i dag 17 år gammal, tog sig in i en villa i Västberga. Där sköt han ihjäl en man och skottskadade en kvinna och ett barn innan han flydde från platsen.

Händelsen gav en annan familj i Tullinge kalla kårar. Familjen hade under en tid startat en process med att få skyddad identitet sedan mannen i familjen är släkt med en ledande figur i ett kriminellt nätverk. Men samma dag som mordet i Västberga skedde avslog polisen deras ansökan. Polisen ansåg att det inte fanns någon hotbild mot familjen.

Dagen därpå tog sig samma pojke till Tullingefamiljens villa och sköt ihjäl två kvinnor.

Alla fyra döms

Nu döms 17-åringen till tolv år för de tre morden, i enighet med vad åklagaren yrkade. Det är ett rekordhögt straff för en person i den åldern.

– Jag kan konstatera att tingsrätten delade vår uppfattning, både vad gäller skuldfrågan men också vilka påföljder som skulle dömas ut, säger senior åklagare Helena Nordstrand.

Ytterligare tre personer – en 22-årig man, en 16-årig pojke och en 16-årig flicka – döms för inblandning i morden.

– De här skjutningarna framstår för tingsrätten som oerhört brutala och synnerligen hänsynslösa. Det är tre personer som har avrättats och det är två vuxna och fem barn som har utsatts för försök till mord i sina hem, säger chefsrådmannen Sofia Jungstedt, som varit ordförande i målet.

Tingsrätten konstaterar att den 16-åriga pojken, som vid mordtillfällena var 15 år gammal, har beställt morden. Han döms till tio års fängelse. Flickan, som också var 15 år vid tidpunkten för morden, döms för medhjälp till mord tillsammans med 22-åringen. Flickan döms till sluten ungdomsvård i två år och två månader, och mannen till 16 års fängelse.

Samtliga straff delades ut i enlighet med vad åklagaren yrkade på.

Ska överklaga domen

Sluten ungdomsvård motsvarar ett fängelsestraff på sex år och enligt Sofia Jungstedt har tingsrätten kommit fram till att det inte är en tillräckligt kraftig reaktion på handlingarna.

– Hade det varit vuxna gärningsmän så hade de fått livstids fängelse. När vi har bedömt allvaret i de här handlingarna har vi kommit fram till att det motsvarar fängelse i tolv respektive tio år, efter att ha tagit hänsyn till deras ålder.

Den 16-åriga pojken, vid mordtillfällena 15 år, ska överklaga domen enligt hans advokat Kristofer Stahre.

Ingen psykisk störning

Enligt polisens förundersökning ska skytten ha fått 150 000 kronor för varje person han sköt ihjäl.

Rättegången har pågått sedan den 10 juni men fick pausas sedan rätten kommit fram till att 17-åringen och den 16-åriga flickan skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Dock konstaterades att ingen av de lider eller led av en psykisk störning vid mordtillfällena.

Mitt i har sökt den morddömde pojkens advokat.