Efter polisens larm om att kriminella driver HVB-hem får kommunerna fortfarande inte veta vilka boenden det gäller då uppgifterna omges av underrättelsesekretess.

Diana Qudhaib, pressekreterare hos polisen, skriver i ett mejl att polisen förstår kommunernas frustration, men förklarar att gällande lagstiftning begränsar möjligheten att dela uppgifter innan polisen kan agera.

"Vi kommer att agera – tidsmässigt sker det dock inte omedelbart då vi får in underrättelser," förklarar hon.

Polisen: Granska själva

Polisen uppmanar kommunerna att inte förlita sig på en lista över utpekade HVB-hem, utan att själva granska sina utförare regelbundet.

Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad, är dock inte nöjd med detta och menar att stadens granskning har sina begränsningar.

– Vi kan begära ut offentliga handlingar och kontrollera styrelseledamöter, deras bakgrund och eventuella kopplingar till andra bolag. Men kriminella verksamheter ser ofta till att det inte finns spår i offentliga handlingar, säger han.

Stockholms social- och trygghetsborgarråd Alexander Ojanne (S).

Stockholms social- och trygghetsborgarråd Alexander Ojanne (S).

Naomi Grossman

Kräver spaningsarbete

Staden granskar bolagens ägarstrukturer vid upphandlingar och genomför uppföljningar för att säkerställa att vårdinsatserna fungerar.

Trots dessa åtgärder är Ojanne tydlig med att stadens granskning inte kan ersätta den djupare undersökning som polisen kan genomföra. 

– Det är ett spaningsarbete som krävs, och det ligger utanför vår kontroll.

Granskar sina utförare

Staden söker nu hjälp från regeringen, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och polisen för att få fram informationen. Samtidigt granskar de alla HVB-bolag de har avtal med.

Ojanne anser att det stora problemet är att HVB-hem drivs privat.

– Det är helt sjukt att det här är en privat marknad överhuvudtaget – det är grundproblemet, säger han och menar att kommunalisering skulle lösa många av problemen.

Kommunerna hålls ovetande om kriminella HVB-hem

Efter polisens larm om att kriminella driver HVB-hem får kommunerna fortfarande inte veta vilka boenden det gäller. Anledningen? Det kan skada enskilda individer.

– Det är helt absurt att staten sätter aktieägarnas intresse framför barnens, säger Alexander Ojanne (S).

För en månad sedan slog polisen larm om att 18 HVB-hem i landet drivs av organiserad och släktbaserad brottslighet, där anställda har kopplingar till kriminella nätverk.

I polisens rapport var hemmen anonymiserade, men SVT har identifierat HVB-bolagen. Deras granskning visar att svenska kommuner i fjol betalade över 200 miljoner kronor till dessa bolag.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) hade tidigare lovat snabba åtgärder, men SVT:s kartläggning visar att bolagen har kvar sina tillstånd och placerade barn.

Får ingen information

Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad, uttrycker frustration över att varken polisen eller Inspektionen för vård och omsorg (IVO) berättar vilka boenden det handlar om.

– Det är frustrerande att polisen, IVO och SVT har listan, men kommunerna – som faktiskt placerar barnen – hålls utanför, säger han.

Han påpekar att kommunerna har det största intresset av att veta, för att undvika att barn och unga placeras hos kriminella.

IVO: Gör så mycket som möjligt

IVO uppger för Mitt i att de erbjuder ett verktyg kallat Placeringsstöd som ger kommunerna tillgång till viktig information, som resultatet från tillsyner och information om domstolsprocesser.

Samtidigt hänvisar de till sekretessbestämmelser som begränsar vilken information de kan dela direkt. De menar däremot att de har gjort så mycket som möjligt för att underlätta för kommunerna.

Ojanne däremot menar att kommunerna inte har tid att vänta på att IVO:s långa processer.

– Vi behöver veta här och nu. När de uppdaterar systemet har det redan gått väldigt lång tid.

Kan skada individer

Polisen har avslagit stadens begäran om att få ta del av uppgifterna, med motiveringen att det kan skada enskilda individer. I sitt svar till Stockholms stad, som Mitt i har tagit del av, skriver polisen att intresset av att uppgifterna lämnas ut, inte väger tyngre än det intresse som sekretessen ska skydda.

– Det är helt absurt att staten sätter aktieägarnas intresse framför barnens, säger Ojanne.

Han har lyft frågan med justitieminister Gunnar Strömmer (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), men menar att han inte fått gehör.

Regeringen har nyligen lagt fram ett förslag om att statliga myndigheter, regioner och kommuner ska vara skyldiga att lämna ut information till brottsbekämpande myndigheter, men Alexander Ojanne påpekar att kommunerna också måste få bättre insyn.

– Det här kan inte bara vara en kommunal angelägenhet. Regeringen måste ju också vara intresserad av att barn och unga inte ska sugas in i kriminalitet. Men de ger oss inte bättre förutsättningar att förhindra det, säger han.

Mitt i har sökt polisen för en kommentar.

Kommunerna måste få veta vilka HVB-hem det gäller, menar Alexander Ojanne (S).

Kommunerna måste få veta vilka HVB-hem det gäller, menar Alexander Ojanne (S).

Malin Lövkvist/Tom M Kronstedt

Miljoner till kriminella HVB-hem – kommunerna lämnas i mörker

Över 200 miljoner har betalats till kriminella HVB-hem, enligt SVT ✔ Polisen håller på listan ✔ Alexander Ojanne (S): Sätter aktieägarnas intresse framför barnens