På sistone har anmälningarna ökat till polisen i region Stockholm om bedragare som kontaktar säljare på köp- och säljsajter och säger att de vill ha varan levererad till en box. 

Säljaren får en länk som leder till en falsk hemsida för Instabox, där säljaren uppmanas att lämna ifrån sig sina kontouppgifter och logga in på bank-id, eller med sin bankdosa.

– De flesta av säljarna som blev kontaktade inom Stockholms län anade att inget stämde innan bedragaren fick tillgång till säljarens pengar, säger Towe Hägg, brottsförebyggande samordnare på bedrägerisektionen.

Bedrägerierna har inte enbart förekommit i Stockholm utan har även rapporterats från andra delar av landet.

– Det går aldrig att säga att nu är det det här brottsupplägget som gäller, utan det förändras varje dag, ibland timme för timme, säger Towe Hägg.

"Förjävligt"

Instabox har på sin hemsida gått ut med en varning om dessa bedrägerier.

”Vi tillhandahåller aldrig transaktioner av varor, utan erbjuder enbart fraktlösningar”, går det att läsa.

– Vi blir illa berörda av att folk använder vårt varumärke för att lura människor. Det tycker vi är för jävligt faktiskt, säger Alexis Priftis, vd för Instabee, som företaget heter sedan Budbee och Instabox slogs ihop.

Enligt Priftis är detta inte första gången Instabox blivit utnyttjade av bedragare. För några år sedan förekom en liknande våg av bedrägerier, men nu har företaget sett en markant ökning. 

– Många konsumenter har ringt oss och vissa av dem har blivit lurade, medan de flesta har misstänkt att något är fel.

Instabox har anmält varumärkesintrång och arbetar för att få polisen att stänga ner de falska domänerna, men det är ett ständigt pågående arbete då bedragarna snabbt sätter upp nya domäner.

Då ska du vara försiktig

För att skydda sig mot bedrägerier uppmanar Instabox sina kunder att vara noggranna med att kontrollera domännamnet till deras hemsida samt att företagsnamnet stämmer vid legitimering i bank-id-appen.

– Står det Instabox är det helt säkert, då verifierar du dig bara med personnummer. Men står det en bank ska du vara försiktig, då vill de in på din bank. Det är vårt viktigaste råd, säger Alexis Priftis.