I september förra året träffade Mitt i Bålsta Mattias Jonsgården för att prata om nya jobbet som kommundirektör. Jonsgården hade kommit till Håbo kommun för att bli lokalförsörjningschef i april 2019. Han blev därefter vice kommundirektör och när Tobias Arvidsson lämnade sitt uppdrag tog han över tillfälligt innan han blev permanent på platsen.

Mitt i frågade Jonsgården om han också tänkte att han satt på en katapultstol, med tanke på hur många kommundirektörer som lämnat sitt uppdrag.

– Finns det en grund att stå på, som jag gör i dag, så ska jag förvalta den och göra allt jag kan. Jag tänker långsiktigt. Jag kan inte vara här i ett år och sedan försvinna någonstans. Det är långsiktig kompetens som jag har. Men det är utifrån min horisont. Om min arbetsgivare tänker något annat kan jag inte göra något åt det, men jag ser det här på lång sikt, sa han då.

För bara några veckor sedan genomförde vi en ny intervju med kommundirektören. Han hade då varit sjukskriven, men återvänt till jobbet mitt i en turbulent tid när mycket av rapporteringen handlade om en utbredd tystnadskultur och en medarbetarundersökning som visat att sex av tio anställda inte skulle rekommendera Håbo som arbetsplats.

– Det som sker nu, i kommunledningen i morgon till exempel, ska vi jobba med utvecklingsområdena och ta fram handlingsplaner och en åtgärdsplaner. Det finns en problematik bland cheferna och mycket av det som jag får till mig handlar om kommunikation och information. Hur de övergripande målen bryts ner och hur det ska hänga ihop, där är vi inte tydliga. Det finns säkert fler delar, tydlighet är vad som förväntas av cheferna och medarbetarna. Det är viktigt och har vi inte det så hamnar vi här.

Visste du att det var så här när du hoppade på det här jobbet.

– Jag kom ju hit i april 2019 (för att bli lokalförsörjningschef) och jag såg att tydligheten saknades i mångt och mycket. Jag förstod att det fanns en utmaning och jag är beredd att anta den utifrån min roll och det tänker jag göra så länge jag har förtroendet.

Nu kommer alltså beskedet att Jonsgården lämnar sitt uppdrag. Det står klart efter att kommunstyrelsen haft ett extrainsatt arbetsutskott under tisdagen.

– Jag och Mattias har under de senaste månaderna haft en bra och konstruktiv dialog där jag beklagar att han av olika anledningar avser att avsluta sitt förordnande som kommundirektör. Mattias har haft bra tankar och idéer som kommer leva kvar i kommunens fortsatta planering inför hösten, säger kommunstyrelsens ordförande Liselotte Grahn Elg (M) i ett uttalande på kommunens hemsida.

Vad som kommer att ske nu har ännu inte kommunicerats.

"Kommunens ledningsgrupp träffas under onsdagen för att tillsammans ta fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet", skriver man på hemsidan.

– Nu är det viktigt att medarbetarna får koncentrera sig på att ge god service i sina verksamheter till våra kommuninvånare och de medarbetare som berörs av kommundirektörernas frånvaro kommer få det stöd som de behöver, säger Liselotte Grahn Elg.