– Att upphäva barns grundläggande rättigheter till fri rörlighet och sedan placera dem i inrättningar som inte bara saknar korrekta vårdprogram utan till och med drivs av grovt kriminella är extremt allvarligt. Det här riskerar att göra att vissa barn kommer ut i sämre skick än vad de var i när de placerades på HVB, säger Peter Allheim, kommissarie vid Noa.
En tidigare hemligstämplad rapport från Polismyndigheten avslöjar att 18 bolag som driver HVB-hem på 28 platser i Sverige har kopplingar till organiserad och släktbaserad brottslighet.
Rapporten visar att många av dessa bolag drivs av nära anhöriga och att samtliga ägare, såväl som flera anställda, har kopplingar till kriminella aktörer och brottslighet.
Det handlar om narkotika-, vapen- och våldsbrott samt ekonomisk brottslighet.
Stockholmare kan ha placerats
Rapporten är sekretessbelagd, vilket gör det oklart om något av de berörda hemmen ligger i Stockholm. Men Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i staden, utesluter inte att barn från Stockholm kan ha placerats på något av de utpekade boenden.
– Vi placerar barn på HVB-hem i hela landet. Det är fullt möjligt att några av dem har hamnat på boenden som är med på polisens lista, säger han.
Att HVB-hem drivs av kriminella är något staden haft indikationer på tidigare, fortsätter han.
– Men likt förbannat blir man frustrerad för det är fruktansvärt att gängkriminella har riktat in sig på HVB-marknaden. Det har blivit en marknad där man kan komma in och tälja guld med pennkniv.
Ta tillbaka i egen regi
Socialdemokraterna har på nationell nivå föreslagit att alla privata HVB-hem ska tas över av kommunerna. I Stockholm har staden nyligen öppnat ett HVB-hem för flickor i egen regi, och ytterligare ett hem för pojkar är på väg att öppnas.
– Det handlar om att ta tillbaka den demokratiska kontrollen, säger Ojanne.
Han hoppas nu att polisen delar sin information med IVO, den myndighet som har tillsynsansvaret, så att de aktörer som har gängkriminella i sin verksamhet blir av med sina tillstånd.