Polisen har i ett pilotprojekt med SOS Alarm tagit fram nya funktioner i 112-appen som nu testas i Stockholm. Det handlar bland annat om en automatisk pushfunktion för explosioner som går ut till invånare i det drabbade området.
Den som har pushfunktionen påslagen kommer få information om explosioner i ens närområde skickade till sin telefon.
– Om SOS Alarm beordrar att räddningsresurser ska skickas till platsen kommer 112-appen automatiskt att publicera händelsenotisen. Det kan gå på 30 sekunder eller en minut, säger Peter Alheim, poliskommisarie på Nationella operativa avdelningen.
”Game changer”
Notisen blir också en viktig bekräftelse till allmänheten om att polis och räddningstjänst är informerad.
– Både polisen SOS blir av förklarliga skäl nerringda av oroliga människor. Det här hoppas vi ska leda till fler samtal som hjälper oss att gripa och lagföra gärningspersoner.
I ett senare skede, när ett grovt brott övergår i utredningsfasen, är förhoppningen att polisen ska kunna få tag i vittnen via påminnelser som går ut till appanvändarna. Peter Allheim beskriver det som en ”game changer” som ska göra det lättare att koppla ihop ett och ett.
– Till exempel om man sett en avvikelse i närtid, det kan vara personer som betett sig konstigt eller signalement på en gärningsman. Då ska infon i 112-appen hjälpa allmänheten att sätta brottet i ett sammanhang.
De kriminella gängens tillvägagångssätt för att åsamka skada – eller brottsmodus som det kallas på polisspråk – ändrar karaktär snabbt och kan skilja sig åt mellan olika områden. På plats A kan branddåd med bensindunkar vara ”trendigt”, medan det på plats B är portsprängningar som gäller.
– I appen kan vi nu vända oss direkt till medborgarna i ett konfliktområde och berätta om ett specifikt brottsmodus, säger Peter Allheim och ger ett exempel på vad det kan stå i utskicket:
– Ser du ungdomar som uppträder avvikande och till exempel tankar bensin i petflaskor så ska du ringa till oss direkt via 112.
Stockholm först ut
Explosionsnotiser kan skickas ut i hela landet men de andra funktionerna testas först i Stockholm. Men stockholmarna själva har inte fått tycka till än.
– Vi vet att de som använder 112-appen uppfattar informationen som positiv. Men det här är ju ett nytt grepp som måste följas upp.
Peter Allheim ser två risker med de nya funktionerna: Den ena är att notiserna ökar oron i ett våldsdrabbat område. Den andra handlar om gradskillnad, när ska polisen skriva en vanlig händelsenotis på hemsidan, när ska 112-appen nyttjas och när ska ett VMA skickas ut?
– Det är superviktigt att det blir rätt. Om det sker ett terrorbrott till exempel, då är det VMA som gäller.
Finns det risk att personer som inte ska vara på en brottsplats ser notisen och tar sig dit?
– Den risken är redan en realitet, det vi måste göra är att bevaka så att det inte blir värre. Men med tidigare erfarenheter tror vi att den typen av personer dras till blåljus i sig och kommer dyka upp ändå.