Att politikernas arvoden höjs är i sig inget konstigt. Det är praxis, liksom arbetstagares löner brukar höjas varje år.

Men i och med Järfälla kommuns tuffa ekonomiska läge har det nya majoritetsstyret med Socialdemokraterna och Moderaterna utlovat tuffa beslut. Redan under första sammanträdet klubbades därför en en slimmad nämndorganisation.

När Emma Feldman (M) och Eva Ullberg (S) presenterade sin majoritetsförklaring i kommunfullmäktige lovade de tuffa beslut för att rädda ekonomin.

När Emma Feldman (M) och Eva Ullberg (S) presenterade sin majoritetsförklaring i kommunfullmäktige lovade de tuffa beslut för att rädda ekonomin.

Henrik Lindstedt

SD: Det här är helt fel

I samma anda lade nyligen arvodeskommittén fram ett förslag om att pausa höjningen av politikernas arvoden under 2025.

Till saken hör att varje parti endast har en representant var i arvodeskommittén, vilket alltså gör majoritetsstyret till minoritet i just det sammanhanget.

När kommunstyrelsen tog ställning i frågan den 9 september valde M-S-styret att stryka förslaget.

– Det här är helt fel om man faktiskt ska leva upp till sitt mantra om att ta ansvar för ekonomin. Om något är det här att ta ansvar för den egna lönen, säger Jonathan Fritzdorf (SD), ledamot i kommunstyrelsen.

Jonathan Fritzdorf (SD), gruppledare, tycker att kommunalrådens ersättning ska sänkas.

Jonathan Fritzdorf (SD), gruppledare, tycker att kommunalrådens ersättning ska sänkas.

Sverigedemokraterna

MP, V, L och SD reserverade sig alla mot detta beslut. C reserverade sig mot vissa delar och KD valde att inte delta i beslutet.

V och SD vill till och med sänka kommunalrådens arvoden.

Victor Harju (S), ordförande i arvodesnämnden, försvarar beslutet.

– I våra förhandlingar har vi varit noga med att kostnaden för politiken som helhet inte ska öka.

Det uppnår styret genom färre kommunalråd och färre nämnder.

Att sätta paus för arvodeshöjningen kallar han däremot en symbolfråga.

I och med att Socialdemokraterna och Moderaterna har lovat tuffa beslut för att rädda ekonomin, är det inte en ganska viktig symbolfråga? 

– Vi brukar inte sänka löner i Sverige, även om vi absolut kan diskutera vilka nivåer som kommunalråden ska ha. Det är dock en större diskussion om hela arvodesmodellen. Att gå in och rucka på den år för år tycker jag är en olycklig väg, säger Victor Harju.

Victor Harju (S) är ordförande i arvodeskommittén, där förslag om politikernas arvoden bereds.

Victor Harju (S) är ordförande i arvodeskommittén, där förslag om politikernas arvoden bereds.

Region Stockholm

Styret vill samtidigt ändra reglerna för att öka arvodet till kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, alltså den roll som M-toppen Emma Feldman ska få.

Moderaterna väljer först att inte kommentera, men återkommer sedan med ett skriftligt svar. De påpekar att de som innehar de tre ordförandeposterna har ett tyngre uppdrag än övriga kommunalråd, men att 1:e vice ordförande är den enda som i dagsläget inte får något extra för det.

"Idag har vi ett extra arvode för kommunstyrelsens ordförande och andre vice ordförande, skillnaden blir nu att det gäller samtliga tre i kommunstyrelsens presidium."

Traditionellt är en politiker ur majoriteten 1:e vice ordförande och en oppositionspolitiker 2:e vice ordförande. Så ska det fortsätta vara. Det speciella nu är att den nya majoriteten består av Moderaterna och Socialdemokraterna. Det har därmed sagts att det ska vara ett jämbördigt förhållande.

Victor Harju (S) påpekar att det här är något som lyfts av flera partier genom åren.

– Det har varit en anomali, säger han.

Förslaget ska debatteras och beslutas om i kommunfullmäktige den 23 september.