Det är fullt av äpplen och päron i Tyresö slottspark. Här växer mängder av olika sorters träd, flera av dem uppåt 100 år gamla. Niklas Medin är här flera gånger varje säsong.

– Det är en fantastiskt plats, framför allt på grund av päronträden.

Han är trädgårdsmästare, pomolog och sortbestämmare vid Svenska pomologiska sällskapet. Expertområdet är just päron.

I år har sällskapet extra mycket att göra då det är ett riktigt fruktår och här i Tyresö slottspark är förhållandena för fruktträd perfekt. Det är söderläge och marken sluttar. Blir det häftiga skyfall rinner vattnet bort.

Men trots att det är överfullt av äpplen och päron runt om i Tyresö slängs mycket av den. Sedan Petterboda kretsloppscentral fick sin fallfruktscontainer på plats vecka 32 har den tömts en gång, under vecka 33. Då vägde den 2,94 ton.

Det är dessutom snart dags att tömma igen.

Niklas Medin har alltid varit fascinerad av fruktträd, framför allt päron. Men det är inte en lika populär frukt som äpplet, som växer i hela Sverige. Päron finns knappt norr om Uppsala enligt pomologen.

Niklas Medin har alltid varit fascinerad av fruktträd, framför allt päron. Men det är inte en lika populär frukt som äpplet, som växer i hela Sverige. Päron finns knappt norr om Uppsala enligt pomologen.

Maja Johansson

Niklas Medin får ofta höra av fruktträd är ett problem, att det tar tid och känns komplicerat att beskära, och all frukt som inte används ruttnar på marken.

Skörda innan frukten faller

Men han menar att man kan göra mycket med små medel.

– Genom att till exempel lära sig namnet på sorten skapas ett intresse för trädet. Människans relation till träd är stark och om du lär dig namnet kan du ditt träd.

Så varför är det ett sådant bra fruktår? Det avgjordes redan i fjol, berättar Niklas Medin. Knopparna till vårens blommor utvecklades under förra året, så hur gynnsamma förutsättningarna är i år påverkar blomningen nästa vår.

Det får heller inte vara för kallt för pollinatörerna under våren. Och har det varit ett fruktår ser det sällan likadant ut året efter, då träden koncentrerat sin energi på just frukten.

För att inte behöva slänga sina äpplen eller päron på kretsloppscentralen har Niklas Medin ett skördetips. Han förespråkar att frukterna ska plockas ungefär en vecka innan de faller till marken.

– Det finns både plockmogna och trädmogna frukter, de senare rasar från trädet. Det vanligaste felet är att man väntar för länge, framför allt med päron. När de rasar har de redan hunnit bli dåliga.

Många användningsområden

Så är inte fallet med äpplen men om de plockas innan de är helt mogna får de en längre hållbarhet. Niklas Medins tips är att lägga de finaste päronen i lådor och placera dessa svalt i norrläge för att fruktsäsongen ska sträckas ut.

För den som inte har egna träd finns det andra sätt att få tag på frukt. I slottsparken får man plocka frukt som har fallit till marken och i villaområden är det inte ovanligt att få plocka gratis från utställda påsar.

En av Niklas Medins favoritsorter, "Bonne Louise", växer i slänten vid slottet. Det är en balanserad sort som är både söt och syrlig, om den hanteras rätt. "Och så är den vacker", säger Niklas.

En av Niklas Medins favoritsorter, "Bonne Louise", växer i slänten vid slottet. Det är en balanserad sort som är både söt och syrlig, om den hanteras rätt. "Och så är den vacker", säger Niklas.

Maja Johansson

Niklas Medins bästa pärontips är att rosta dem med rotfrukter i ugnen. De funkar även att göra chutney på och går att torkas.

– Det är ingen tävling men päron har en bredare palett än äpplen. Smaken kan sträcka sig från vanilj och kola till mandel och piggelin. Det är fantastiskt gott.