Det är torsdag och klockan är halv tolv. Vid ena väggen sitter åtta lunchgäster, de tar upp två bord och har helt klart massor att prata om och skratta åt. 

Dagens lunch är soppa och pannkaka, kokt torsk och boeuf Bourguignon.      

– De har den bästa husmanskosten, det görs a la minut här i köket så det smakar som hemlagat, säger Tomas Karlsson. 

Flera av dem har varit där och ätit i över 40 år, några ”bara” i 20 år.

– Jag är här nästan varje dag, man träffar alltid nån man känner. Och man har ju lärt känna Eva och hennes familj som driver det, säger Björn Jensen. 

Eva Rimmeslåtten pratar med stammisarna Tomas Karlsson och Björn Molin.

Eva Rimmeslåtten pratar med stammisarna Tomas Karlsson och Björn Molin.

Martin Svensson

Började som kiosk med lucka

Mitt i Tyresö kikade in på Södergården, en av Tyresös äldsta restauranger. De har haft öppet utan avbrott i 50 år och fyllt sin funktion som kiosk, mötesplats, social samlingspunkt, fikaställe, lunchrestaurang och spelhörna. 

Från början var det bara en kiosk med lucka och efterhand byggde de ut med kafé och mer mat.    

– Planen var inte att hålla på så länge, men det har rullat på och det är väldigt roligt, även om det också är hårt jobb, säger Eva Rimeslåtten, 90, som köpte och drev Södergården ihop med sin man Aage från 1975.

– Den tidigare ägaren hade drivit det i 14 år och då kommer jag ihåg att vi sade ”oj, så länge kommer nog inte vi göra det här”, tillägger hon och skrattar. 

Södergården kiosk och restaurang har funnits i 50 år. På bilden tre generationer Rimeslåtten: Eva, Pernilla, Lars och Åse.

Södergården kiosk och restaurang har funnits i 50 år. På bilden tre generationer Rimeslåtten: Eva, Pernilla, Lars och Åse.

Martin Svensson

Eva Rimeslåtten har lagat maten, alltid husmanskost. Hon stod i köket ända till hon var runt 80 år.

– Nu hjälper jag bara till med lite pappersarbete, så det är inte så mycket, förklarar hon.

I dag är det andra generationen, syskonen Åse och Lasse Rimeslåtten, som driver Södergården tillsammans med Åses döttrar Pernilla och Madeleine, som också jobbar där. 

Saknar "surret" från kunderna

Mycket har hänt i området runt Södergården under de 50 år som gått. Förr fanns bara villor där och ett litet centrum med bensinmackar, järnhandel, glasmästeri, radiohandlare och skoaffär, berättar Lasse Rimeslåtten.

– Det var bara vi som erbjöd den här typen av service, vi var de enda i området på den tiden. Vendelsövägen var huvudvägen in till stan innan Gudöbroleden byggdes, säger han. 

Pernilla Rimmeslåtten serverar Anders Norberg, Tony Gasslander och Håkan Edman.

Pernilla Rimmeslåtten serverar Anders Norberg, Tony Gasslander och Håkan Edman.

Martin Svensson

Nu växer nya flerbostadshus upp alldeles intill, och efterhand har konkurrensen från bensinmackar och matbutiker som håller öppet sent, ökat.

Lasse Rimeslåtten sticker inte under stol med att har varit tufft sedan pandemin.

– Vi fortsätter så länge vi får det att gå runt. Jag tycker om det sociala, mötet med kunderna. När jag har varit iväg på semester ett par veckor märker jag att jag saknar surret. Jag tror vi fyller en viktig funktion som mötesplats. En del kan ta en kaffe eller en öl på eftermiddagen och bli kvar i ett par timmar, och de får gärna sitta här. 

Om det blir Pernilla och Madeleine Rimeslåtten som tar över och utvecklar Södergården så småningom återstår att se.

– Det har vi väl inte riktigt pratat om men jag trivs väldigt bra med jobbet, det är roligt! säger Pernilla medan hon gräddar pannkakor på den stora stekhällen.  

Första tallrikarna serverades redan 8.30 och det är minst två timmar kvar av lunchen.

Tre generationer Rimeslåtten på Södergården: Lars, Eva, Åse och Pernilla.

Tre generationer Rimeslåtten på Södergården: Lars, Eva, Åse och Pernilla.

Martin Svensson

Pernilla Rimeslåtten steker pannkis på Södergården.

Pernilla Rimeslåtten steker pannkis på Södergården.

Martin Svensson