– Det var spännande och roligt. Jag blev väldigt rörd, sa Nathalia Pereaux, utvald att klippa det blå invigningsbandet när Internationella Engelska skolan Österåker invigdes.

Uppdraget fick hon eftersom hennes familj råkade vara den första som tackade ja till plats på skolan – efter bara fem minuter – enligt skolans rektor.

Barbara Bergström (t v), IES grundare, skar invigningstårtan tillsammans med rektor Leslie Pousette.

Barbara Bergström (t v), IES grundare, skar invigningstårtan tillsammans med rektor Leslie Pousette.

Stefan Källstigen

Nu börjar hon tredje klass och får starta i det som en gång var kommunala Hackstaskolan, men som fastighetsbolaget Nystad köpt, renoverat och byggt till.

Rektorn lyrisk

– Jag känner mig upprymd. Det är väldigt spännande. Jag har sett fram emot det här länge, sa IES Österåkers rektor Leslie Pousette inför bandklippningen.

Är du nöjd med hur skolan blivit?

– Det är den vackraste och mest praktiska skolan jag varit i. En sådan skola jag själv kunnat drömma om att gå i.

I den nya tillbyggnaden finns ett modernt tillagningskök, slöjd- och bildsalar, hemkunskapssal och dessutom elevhälsa med två skolsköterskor och skolkurator.

IES framhäver gärna ordning och reda i skolan

IES framhäver gärna ordning och reda i skolan

Stefan Källstigen

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) och kommunalrådet Mathias Lindow (L) var också nöjda.

– Det här är något som har varit med mig större delen sedan jag tillträdde, säger Michaela Fletcher.

– 2015 stängde jag och Mathias Hackstaskolan för att den inte kunde fylla klassrummen och 2017 fick IES sitt tillstånd. IES är verkligen en skola som kan fylla klassrummen.

– Jag tycker verkligen att de har lyckats med arkitekturen, med att smälta ihop det nya med det gamla, säger Mathias Lindow.

Omdebatterat

Sofia Almgren Johansson (S), oppositionsråd var också på plats. Hennes parti tillhör de som varit kritiska till försäljningen, inte minst för att det handlat om så mycket mark, 25 859 kvm, mitt i Åkersberga.

– Personligen tycker jag skolan är snygg, men man kan vara emot att kommunen sålde marken, säger hon.

Sedan blev det dags för tårta. IES grundare, Barbara Bergström, skar upp och berättade dessförinnan att detta är friskolekoncernens 48:e etablering.

Christer Wiklund, chef för skolans kök visar en stekkittel. Skulle det behövas klarar köket att laga uppemot 3 000 portioner berättar han.

Christer Wiklund, chef för skolans kök visar en stekkittel. Skulle det behövas klarar köket att laga uppemot 3 000 portioner berättar han.

Stefan Källstigen

IES Österåker kommer under läsåret 2024-25 att ha cirka 460 elever från förskoleklass till och med årskurs 7.

Bemanningen är drygt 45 personer. Tanken är att skolan sedan ska växa till en F-9-skola de kommande två åren, till totalt runt 600 elever.

Cataleya Lindqvist, 7 år, och mamma Sanna Lindqvist.

Cataleya Lindqvist, 7 år, och mamma Sanna Lindqvist.

Stefan Källstigen

Vett och etikett

Cataleya Lindqvist, 7 år, är en av cirka 50 elever som börjar ettan.

– Det blir roligt att träffa nya vänner och gamla. Jag bor på Norrgårdsvägen så det blir jättenära, säger hon.

Mamma Sanna Lindqvist berättar att Cataleya först var på reservplats. Så i torsdags förra veckan hörde skolan av sig och frågade om hon vill börja.

– Det ville hon.

Varför IES Österåker?

– De har mer vett och etikett. Egentligen vill jag att de ska ha skoluniform också, säger mamma Sanna.

Vad ser du mest fram emot att lära dig?

– Jag vet inte. Mest matte, säger Cataleya.

Antagning till nya skolan snart klar

Just nu pågår bygget av Internationella Engelska skolan på gamla Hackstaskolans mark. Många köar för att få plats, enligt kommunen.

– Det var länge sedan jag satte dem i kön. Det måste vara två år sedan, så fort jag hörde att de skulle bygga här, berättar fyrabarnsmamman Berith Ljungström, Åkersberga.

Berith Ljungström, förälder

Berith Ljungström, förälder

Privat

Hon är en av många som ställt sina barn i kön till nya Internationella Engelska skolan (IES), som öppnar höstterminen 2024, mitt i Åkersberga.

Just nu pågår arbetet för fullt på gamla kommunala Hackstaskolans mark. Kommunen sålde skolan 2021 till företaget Nystad Stadsutveckling AB som i sin tur river, rustar upp och bygger nytt så att IES kan flytta in.

Ny skolmatsal

Bland annat byggs en ny matsal med tillagningskök och enligt Österåkers kommun blir det även en ny skolgård ”med omfattande lek- och aktivitetsmöjligheter”.

– Jag tror att det kommer att bli jättebra" Trivsamt, nytt och fräscht, säger Berith Ljungström.

Visualisering över IES Österåker när skolan är färdigställd. Illustration: Nystad Stadsutveckling AB

Visualisering över IES Österåker när skolan är färdigställd. Illustration: Nystad Stadsutveckling AB

Nystad Stadsutveckling AB

När skolan blir färdig i augusti 2024 kommer den ha plats för cirka 600 elever, från förskoleklass till nian, med två klasser per årskurs plus fritidshem. Enligt Österåkers kommun köar mer än 1100 barn för att få en plats.

I november beräknas första antagningen till IES i Åkersberga vara klar. Då ska alla familjer som erbjuds en plats få besked och kommer att bjudas in till friskolan, uppger kommunen.

– Jamen det känns bra, säger Berith Ljungström, som hoppas på stabilitet för sina barn.

Utöver de två hon satt i kön till IES - hennes nioåriga dotter och 13-årige son – har hon ytterligare två barn, men de är för gamla för att hinna börja i IES.

Skolflyttar

Tidigare gick alla fyra på Vetenskapliga skolan (tidigare Korallens friskola) som var inrymd i gamla Hackstaskolan. Men den gick i konkurs 2020.

– Den var jättebra, med underbara lärare! Så det var jättetråkigt.

Efter konkursen hamnade tre av barnen på kommunala Röllingbyskolan. Skolan startade så sent som 2017, först under namnet ”Nya Röllingbyskolan”, då friskolekoncernen Prolympia överlät sin verksamhet till Österåkers kommun, på grund av minskat antal elever.

Numera går bara hennes yngsta flicka på Röllingbyskolan, övriga tre går på Solskiftesskolan respektive i Söraskolan, som också är kommunala.

Är det någon skillnad mellan kommunala skolor och friskolor?

– Vi har testat både och, och jag trivdes mer när det var privat. Det var inte så tröga hjul som de kommunala, utan lättare att påverka. De lyssnade och tog vara på ens åsikter tycker jag.

Vad hoppas du med den nya skolan?

– Jag hoppas att de har en väldigt hög kompens på lärarna. Och att de har bra personalvård så att kompetensen stannar kvar.

– Jag hoppas att det inte ska bli så stelt, och jag hoppas att eleverna kommer att ta hand om sin skola.

Jag tror att det kommer att bli jättebra.

Internationella engelska skolan, IES

Friskoleföretag grundat 1993.

IES är en av landets största friskolekoncerner med runt 50 skolor.

IES tre största ägare är: Paradigm Value Fund SICAV, Paradigm Capital LP samt The Hans and Barbara Bergstrom Foundation.

Utmärkande för IES är att en stor del av undervisningen sker på engelska.

Skolorna har profilerat sig som ”traditionella med inriktning på ordning och struktur” genom en filosofi kallad ”Tough love”.

Källa: IES, Wikipedia

Kritiserad koncern

IES har anklagats för att sätta ”glädjebetyg” där lärare pressats att av skolledningen att höja betyg. IES menar tvärtom att man sedan flera år går före ”i arbetet med att säkerställa en korrekt och rättvis betygssättning trots betygssystemets brister”. 

Enligt lärarfacket gynnas en tystnadskultur på IES genom osäkra anställningsvillkor.

2022 avskaffade IES i Täby sina särskilda klädregler för eleverna efter att dessa dömts ut av Skolinspektionen.

The Hans and Barbara Bergstrom Foundation har även anklagats för att använda en del av vinsten från IES för att sponsra politisk opinionsbildning.

Källa: IES, Dagens nyheter, Expo, Mitt i

Stefan Källstigen

Engelska skolan nära besked

Mer än 1100 barn i kön. Förälder: ”Jag tror att det kommer att bli jättebra”.

Nu tar Engelska skolan över Hacksta

Nu säljs Hackstaskolan som funnits i centrala Åkersberga sedan mitten av 1960-talet. Men det var en hetsig debatt som föregick beslutet i Österåkers fullmäktige.

– Du bara kräks ur dig såna uttryck, sa Michaela Fletcher (M) när oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) klagade på bristen på insyn.

I måndags fattade Österåkers fullmäktige beslut om försäljning av Hackstaskolan till företaget Nystad Stadsutveckling AB. De ska i sin tur rusta upp skolan så att Internationella Engelska skolan (IES) kan etablera sig i Österåker.

Det som väckte så ont blod var när Ann-Christine Furustrand nämnde risk för korruption.

– Öppenhet kan inte vara farligt tänker vi, sa hon, och fortsatte med att det kan motverka "all form av korruption som kan uppstå”. Det fick kommunstyrelsens ordförande att gå i taket.

Kritik mot priset

Annars handlade debatten mycket om att oppositionen saknar en konsekvensanalys hur IES kommer påverka övriga skolor, risken för ökad segregation och om priset är affärsmässigt.

– Vi har ingen aning om det här är det optimala priset, tyckte Björn Molin (partilös) och ansåg att marken borde lagts ut för budgivning på öppna marknaden.

Mathias Lindow (L) höll inte med:

– Det är ju värderat till ett marknadspris av två oberoende värderingsfirmor.

”Österåkersbor vill ha IES”

Ann-Christine Furustrand (S) ville ha besked om det fanns några oredovisade löften till Nystad eller IES och fick svar av Michaela Fletcher (M):

– Inga utfästelser, inga subventioner. Ingenting har sådant har lämnats, sa hon.

Hon motiverade också varför alliansen så gärna vill locka IES till Österåker. Enligt henne går idag runt 400 elever från Österåker på internationella skolor – utanför kommunen.

– Alliansen agerar på medborgarnas uppdrag. Medborgarna vill gärna ha Internationella Engelska skolan.

Enligt Per Ronnevik, VD på Nystad, börjar arbetet med att bygga till och totalrenovera insidan av Hackstaskolan i sommar, "för att erbjuda högsta moderna standard".

Kan öppna 2023

"Utvecklingen baseras på befintliga förutsättningar på platsen med fortsatt småskalig och uppbruten bebyggelse. Gällande den befintliga skolbyggnaden kommer stor hänsyn tas till Paul Hedkvist arkitektur från1963" skriver han i ett mailsvar till Mitt i.

”Vår plan är att skolan ska stå klar och välkomna barnen i augusti 2023.

Alliansen agerar på medborgarnas uppdrag.

Skola för 600 elever

Hackstaskolan, invigd 1964, var till 2015 en kommunal grundskola.

Fastigheten (Berga 6:35) är 25 859 kvm stor med cirka 5 000 kvm skollokaler och värderas till 60 miljoner.

Företaget Nystad Stadsutveckling AB får köpa den av kommunala Armada.

Internationella Engelska skolan (IES) har hyresavtal med Nystad och ska öppna en F-9-skola med upp till 600 elever augusti 2023.

Källa: Österåkers kommun, IES

Engelska skolan

Friskolan grundades 1993 och är tvåspråkig – svenska och engelska.

Upp till hälften av lärarna har engelska som modersmål.

Koncernen är Sveriges största fristående grundskola med 30 000 elever läsåret 2020/21.

Ägare är Peutinger AB som i sin tur har cirka ett dussin ägare. Störste delägare är Tysklandsbaserade investmentbolaget Paradigm Capital AG som äger 75 procent.

Källa: Wikipedia, IES, Dagens nyheter