Barnskratt, bestickslammer och stolar som dras ut eller in hörs från matsalen på S:t Pers skola i Sigtuna. Här serveras flera olika rätter om dagen till elever och personal, precis som på alla andra skolor i kommunen.

– Det är jättegott, vi äter ofta mycket under lunchen, säger Leandro Nehaus, 8.

Men Leandro och hans klasskompisar får inte sitta hur länge de vill. Fler klasser ska in och äta också.

– Vi har matstopp nu men annars får man ta mer mat om man vill, säger Adiella Nhegrurste, 9.

Även lärarna uppskattar maten.

– Jag har jobbat på den här skolan i 17 år och jag har aldrig varit med om att barnen har ätit så mycket som de gör nu. Det är jättegod mat, säger en av lärarna i matsalen.

Hon menar att en stor del handlar om att S:t Per har fått en ny kökschef, Adam Brolund, som enligt både lärare och elever har gjort under i köket. Men det visar sig också att elever äter mer i skolorna nu sedan lågkonjukturen slog till.

Adiella Nhegrurste och Leandrp Nehaus tycker om skolmaten.

Adiella Nhegrurste och Leandrp Nehaus tycker om skolmaten.

Stefan Källstigen

Mer mat går åt

Här ser Sigtuna kommun en trend. Det går åt mer mat nu än tidigare.

– Det märks faktiskt i alla våra skolor, det är ingen skola som inte haft en ökning. Och det ser likadant ut inom alla områden i kommunen. Det behövs serveras extrakilon mat och vi ser att det tar slut, säger Camilla Lindström som är områdeschef på måltidsservice i Sigtuna kommun.

Det är kommunens måltidsservice som planerar och köper in maten till skolorna. Till exempel serveras det alltid fisk på onsdagar i kommunens skolor och har gjorts så under många år.

– Vi får prisjusteringar var fjärde månad i Sverige där man ser att vissa livsmedel går ner och vissa går upp. Men vi har börjat servera mer baljväxter i maten för att vi ser att många barn äter dåligt med grönsaker och vi vill ju få in fibrer i maträtterna men samtidigt har vi med hur mycket protein en maträtt ska innehålla. Sådant har vi att förhålla oss till, säger Camilla Lindström.

Förutom att mer mat går åt kostar maten mer. På ett år har matpriserna på kommunens grundskolor ökat med 30 procent.

”Skollunchen är superviktig”

Det är tallriksmodellen som gäller på skolorna och kommunen näringsberäknar måltiderna och kan därmed inte göra allt för stora förändringar.

– Skollunchen är superviktig och att eleverna får i sig rätt mängd näring. De ska orka vara i skolan, det är ju deras jobb, säger hon.

Det som tydligt har märkts på skolorna är att eleverna äter mer på fredagar och måndagar.

– När vi pratat med andra kommuner ser vi att det är samma mönster över hela Sverige med att barnen äter mer på måndagar och fredagar. Det kan bero på att man inte får jättemycket mat hemma och då äter de sig mätta på fredagen och kommer sedan tillbaka hungriga på måndagen men vi vet vet faktiskt inte varför det är så, säger Camilla Lindström.

Det är lätt att äta upp om maten är god.

Det är lätt att äta upp om maten är god.

Stefan Källstigen