Många unga mår dåligt och kämpar med stress, prestationskrav och frånvaro. För bara ett par år sedan fanns det bara två skolpsykologer fördelade på fyra av Stockholms stads 26 kommunala gymnasieskolor. Men det håller på att förändras.
I dag jobbar fem psykologer på stadens skolor – och till hösten är målet att 18 av 26 skolor ska ha tillgång till en egen.
Sex miljoner
Satsningen är en del av ett större grepp på elevhälsan, där staden nu lägger sex miljoner kronor på att anställa fler skolpsykologer.
– Nu fortsätter vi utbyggnaden för att se till att samtliga av våra gymnasieskolor har skolpsykologer, säger skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) i ett pressmeddelande.
Förebygger och stöttar
Skolpsykologerna arbetar förebyggande – de analyserar elevernas behov, hjälper till att sätta in rätt stöd och jobbar tillsammans med lärare för att skapa en mer tillgänglig undervisning.
De håller också utbildningar för elever, till exempel om hur man hanterar stress och psykisk ohälsa, och kan vara en länk till vården för dem som behöver mer hjälp.
Med fler skolpsykologer på plats hoppas staden kunna stärka gymnasieskolornas förebyggande arbete kring psykisk ohälsa, NPF-diagnoser och problematisk frånvaro.
– Fler unga behöver tidigt få stöd och hjälp när de mår dåligt och det är minst lika viktigt att den här kompetensen finns på gymnasiet som i grundskolan, säger Emilia Bjuggren.