I våras varslades det om den nya utredningen.
Ett vikande elevunderlag gör att de kommunala skolorna i Danderyd har svårt att klara sin budget. Till 2027 skulle det kunna leda till 400 tomma skolplatser, sa då kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M).
Nu har den nya rapporten kommit.
I den föreslås en stor omorganisation av samtliga av kommunens skolor, förutom Enebybergs skola. Totalt räknar man på att spara in 7 till 8 miljoner kronor.
– Jag förstår att många känner sig oroliga, säger Ulla Hurtig Nielsen (M) ordförande i utbildningsnämnden.
Enstadieskolorna försvinner
En rad förändringar föreslås (läs mer i faktaruta).
I dag är nästan samtliga grundskolor – förutom Långängsskolan och Baldersskolan – F till 6. Kortfattat så föreslås det förändras så att samtliga skolor antingen är en lågstadieskola, alltså F-3, eller mellanstadieskola, årskurs 4 till 6. Något som kan leda till att skolorna i stället får fler parallellklasser.
Ingen skola föreslås läggas ned.
– Det finns inget bestämt än, det är viktigt att komma ihåg, säger Ulla Hurtig Nielsen (M).
Miljoner med minus
Det senaste decenniet har Danderyd kommuns skolor gått med underskott. Under perioden har utbildningsnämnden haft ett underskott på 5 och 15 miljoner.
I fjol gick utbildningsnämnden plus 2 miljoner.
– I år har vi prognos på att gå med underskott. De räknar på det nu så jag vågar inte säga hur mycket.
Betalat med överskott
Underskottet har fram tills nu kunnat täckas upp av ett överskott som utbildningsnämnden har haft, berättar Ulla Hurtig Nielsen. Detta i stället för att höja skolpengen – något som skulle höja kommunens kostnader även till friskolorna.
Hur mycket har ni behövt täcka underskottet med?
– Det kan inte jag svara på.
– Men vi har inte pengar att hämta där längre. Därför måste vi göra en förändring nu.
Ulla Hurtig Nielsen berättar att de ekonomiska bekymren för de kommunala skolorna sett olika ut över tid. De skolor som drabbats hårdast är Kevingeskolan och Vasaskolan.
– I exempelvis Djursholm har vi en marknadsandel på lågstadiet, alltså som väljer kommunens platser, på 40 procent. Det påverkar mycket i längden, säger hon.
Ulla Hurtig Nielsen (M) ordförande i utbildningsnämnden.
Moderaterna, pressbild
Namninsamling startad
De gångna dagarna har en gammal facebook-grupp, där lokalbor i Djursholm engagerat sig, fått nytt liv i samband med rapporten: ”Rädda skolorna i Danderyd”. En namninsamling som har över 1300 underskrifter i skrivande stund, har startats med samma namn. Organisatörerna menar att förvaltningens förslag kommer leda till ökad trafik- och miljöpåverkan samt sämre välmående på skolorna.
Ska starta dialog
Den 29 och 30 november ska det hållas möten på skolorna i Danderyd.
– Jag förstår att många känner sig oroliga
– Vi tar gladeligen emot förslag på vad vi kan göra. Vi behöver göra det billigare utan att tumma på pedagogiken, säger Ulla Hurtig Nielsen (M).
Den 27 november lyfts rapporten i kommunstyrelsen. Om nämnden är nöjd med den får utbildningsnämnden till den 31 mars, 2024 att komma med en åtgärdsplan.
Föräldrar går ut i protest mot besparingar i skolan
Föräldrar vars barn påverkas om skolornas omorganiseras är kritiska. 1 300 har skrivit på protestlista. Nu ska de demonstrera.
"Det här är som att komma till Norrlands inland"
Mitt i möter en grupp föräldrar som riktar skarp kritik mot den nya skolutredningen.
"Underskott i demokrati"
Djursholmsbon Anna Södersten har fått ner en del på papper.
Hon menar att statistiken är missvisande och att det ekonomiska underlaget inte är tillräckligt. Hon ifrågasätter även objektivitetsperspektivet bakom utredning. Många detaljer som inte får plats att lyfta fram i tidningen.
För två år sedan flyttade hennes familj hit.
– Det här är som att komma till Norrlands inland. Varför finns den här diskussionens ens, i en av Sveriges rikaste kommuner, säger hon och tillägger:
– Att fatta beslut på så här lösa grunder, det är ett underskott i demokrati.
Kritiska till förslagen
Förutom uformningen av rapporten är de kritiska till förslagen.
Att skolorna kan delas upp i låg- och mellanstadier. Något som skulle leda till sämre kontinuitet för barn och pedagoger. En sämre trafiksituation i kommunen. Skolor som i dag är välfungerade skulle lida.
– Det är många argument de förväntar sig att vi bara ska köpa. Exempelvis utgår man från att en större skola är bättre. Så måste det inte vara, säger Andreas Wallin som har barn på Ekebyskolan.
De tar upp fördelarna med mindre skolor, som de ser det. Syskon som går på samma skola. En trygghet som växer fram när barn och vuxna är på en och samma plats, påpekar föräldern Julia Lindberg.
– En sådan sak som att femmorna här på Ekebyskolan fick läsa Astrid Lindgren för andraklassarna. Det går man miste om, säger hon.
Skolprotest Danderyd Ekebyskolan
Anton Kyhlbäck
Susanna Zethelius, förälder till barn på Ekebyskolan, är trafikvakt denna morgon. Hon säger att trafiksituationen inte kommer bli bättre när föräldrar måste köra runt sina barn till olika skolor.
Anton Kyhlbäck
Ska demonstrera
Skolsituationen i Danderyd är en öm punkt. Under flera år har skolorna dragits med underskott, vilket rapporten tagit upp.
Andreas Wallin tycker att majoriteten kan vänta med frågan till nästa val.
– Gör det till en valfråga. De har själva bäddat för hur det har blivit, säger han.
Nästa måndag, 17.30, planeras en protest på Djursholms torg.
Då ska föräldrarna promenera till Djursholms slott i samband med kommunstyrelsens möte kring skolutredningen.
– Gör en konsekvensanalys för barnen, trafiksituationen är en sak man bör titta på, miljöaspekten en annan och givetvis den ekonomiska. Givetvis förstår vi att det finns en problematik med barnunderlaget. Men att göra så här är bara att skjuta problemet framför sig, säger Andreas Wallin.
Andreas Wallin, förälder, Djursholmsbo och en av de engagerade bakom protestgruppen.
Anton Kyhlbäck
Det här är som att komma till Norrlands inland.
Andreas Wallin, förälder, Djursholmsbo och en av de engagerade bakom protestgruppen.
Anton Kyhlbäck
Danderydsbor protesterar mot besparingar i skolan
KD om skolförslaget: ”Vi saknar barnkonsekvensanalys”
Ett av majoritetspartierna, KD, har ännu inte bestämt sig om hur de ska rösta kring den nya skolutredningen.
”Vi behöver ha svar på vissa frågor”
De närmsta dagarna hålls flera möten på kommunens skolor i Danderyd.
Anledningen är skolrapporten som släpptes förra veckan, i vilken det föreslås en rad förändringar för att omorganisera skolorna. Bakgrunden är att skolor, däribland Vasaskolan och Kevingeskolan, dragits med för stora kostnader över tid. Det finns för få elever på för många platser.
KD vacklar
På måndag ska partierna ta ställning till skolutredning.
Sara Degrér (KD) meddelar att de ännu inte vet hur de ska rösta.
– Vi är ett familjeparti och måna om närhetsprincipen till skolan. Vi ska på möte ikväll för att träffa föräldrar från Vasaskolan och Ekebyskolan. Nästa vecka sker möten på kommunens skolor. Vi ska träffa föräldrar och höra hur de ser på det.
I veckan mötte Mitt i ett antal föräldrar vid Ekebyskolan. De är en del av Rädda skolorna i Danderyd, en protest mot omorganisationen av skolorna, och tog då bland annat upp att det saknas en barnkonsekvensanalys i rapporten.
Något Sara Degrér (KD) lyfter fram att de också saknar.
Tycker ni att det är en bra utredning?
– Vi saknar barnkonsekvensanalysen. Sedan finns det fler frågor som behöver besvaras.
Som vadå?
– För oss står det här mot familjeperspektivet. Att kunna ha många syskon på samma skola är en viktig del i livspusslet.
Måndag 27 november kommer kommunstyrelsen fatta beslut om att godkänna utredningen. Sara Degrér säger att de inte vet ännu hur de kommer rösta.
– Ärendet är komplext och kräver noggrannhet. Vi behöver mer information från de här föräldramötena.
Att kunna ha många syskon på samma skola är en viktig del i livspusslet.
Sara Degrér, gruppledare för KD i kommunfullmäktige.