Socialnämnden har nyligen analyserat mängden droger som finns i Stockholms avloppsvatten. Nu har provsvaren kommit. Nivåerna av droger har ökat överallt jämfört med den senaste mätningen som genomfördes 2019.

– Det är beklagligt. Vi har ett stort arbete att göra framöver för att komma till rätta med det här, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Knark på krogarna

Det är under helger som droganvändningen skjuter i höjderna. Särskilt i innerstaden observeras en markant ökning, framför allt när det gäller kokain och MDMA Ecstasy.

Denna ökning antyder att dessa droger används främst som "partydroger".

– Vi träffar de största krögarna i Stockholm varannan månad och då är narkotikaanvändningen alltid högt upp på tapeten. Att det används narkotika på Stockholms krogar är ju inte i sig en chock, men att det är så markant och så mycket tycker jag sticker ut.

För att tackla detta problem intensifieras stadens arbete med Krogar mot Knark, en metod för narkotikaförebyggande arbete inom krog- och nöjesmiljöer.

Här är vi vid pumpstationen Karl XII Västra Kungsträdgården som tar hand om avlopp i centrala innerstaden.

Här är vi vid pumpstationen Karl XII Västra Kungsträdgården som tar hand om avlopp i centrala innerstaden.

Tom M Kronestedt

Skiljer sig åt i stadsdelarna

I andra delar av staden ser drogvanorna annorlunda ut. På Söder Mälarstrand, och i de södra centrala delarna av Stockholm, märks en jämförelsevis hög användning av amfetamin, medan det i Sundby i Västerort förekommer mycket tramadol.

Både Sundby och Södra Mälarstrand utmärker sig dessutom vad gäller cannabis.

Men cannabis verkar inte följa samma trend med ökad konsumtion under helgen, vilket tyder på att användningen är jämnare fördelad över veckans alla dagar.

Inkomstkälla för gängen – dyrt för samhället

Detta är den första omfattande analysen av drognivåer. Materialet ska nu delas med myndigheter och andra aktörer, som polisen och Länsstyrelsen.

Materialet ska även användas av staden för att kunna sätta in rätt insatser i rätt stadsdelar.

Alexander Ojanne (S) betonar att problemet inte bara påverkar dem som tar droger eller deras nära och kära, utan även medför en betydande samhällskostnad.

– Både i form av brottslighet som sker av narkotikapåverkade men också att det är en stor inkomstkälla för gängkriminaliteten. De finansierar mycket av sin verksamhet genom drogförsäljningen.

För att kunna göra mer omfattande slutsatser kräver att mätningar och analyser upprepas vid flera tillfällen. Därför kommer Stockholms stad att genomföra nya mätningar i avloppsvattnet 2024.