Rödbetor, gulbetor, kronärtskocka, kål, potatis, brytbönor och broccoli – bordet som ställts upp vid Värmdö marknad dignar av Värmdöodlade grönsaker. Det är Gustavsbergsbon och trädgårdsmästaren Robert Veiksaar som lagt upp sommarens skörd, och det kommer mer, försäkrar han.
– Till exempel kommer det mer lök, purjo, majs, pumpa och morötter, även betor och bönor. Allt är odlat här i närheten på Beatelunds säteri på Ingarö, säger han och rättar till en hög med betor på bordet.
Eva Tonström
Hyr växthus och mark
På Beatelund arrenderar han och hustrun Anne 5 000 kvadratmeter mark och ett växthus på 50 kvadratmeter. Allt odlas giftfritt och med vanligt kogödsel, inga kemikalier, enligt Robert.
– I växthuset har vi bland annat tomater, chili och aubergine. Jag försöker odla så många olika sorter, och så mycket, som det går. Allt här togs upp i går eller i dag.
Av de 5 000 kvadratmeterna odlar de just nu på knappt hälften av ytan, förklarar Robert.
Det finns en historia kring hur det kom sig att Robert valde att göra just detta. För inte alls länge sedan jobbade han nämligen som välbetald IT-konsult.
– Jag blev sjukskriven på grund av utmattning 2017. Då började jag fundera och känna efter och kom fram till att jag skulle bli sjuk igen om jag gick tillbaka. Jag älskar naturen och att gräva i myllan, så jag bestämde mig för att prova.
Malin Lövkvist
I dag jobbar han heltid som trädgårdsmästare i Värmdö och har massor att göra.
Hur var det att helt byta bransch så där?
– Fantastiskt! Jag älskar dessutom att äta och laga grönsaker eftersom jag är vegan, så det här passar mig perfekt.
I år är tredje sommaren som de säljer sina egenodlade grönsaker och utbudet ökar lite för varje år. De har tidigare sålt en del via gårdsbutiker på Värmdö och i grönsakskassar.
Värmdös enda handelsträdgård
Odlingarna sköter han än så länge vid sidan om jobbet som trädgårdsmästare och två dagar i veckan – fredagar och lördagar – står han utanför Plantagen.
– Mitt mål är att kunna jobba med det här på heltid så småningom, och helst kunna bo där man odlar. Även ha delar av försäljningen där.
Malin Lövkvist
I dag finns redan Smaka på Värmdö, ett stort nätverk av mathantverkare i kommunen, men en renodlad handelsträdgård, med massor av grönsaker som säljs direkt till slutkund, tror han sig vara ensam om.
– Det fanns många handelsträdgårdar på Värmdö förr, men ingen är kvar. Möjligen finns något liknande i mindre form ute på öarna, säger han.
Robert kommer att stå minst september ut och sälja grönsaker vid Värmdö marknad.