Världen har på olika sätt varit Dag Sebastian Ahlanders scen. Som barn bodde han i Washington. Som diplomat upplevde han Sovjetunionens sammanbrott när han var stationerad i Leningrad.

Som författare har han utforskat det egna landets historiska vingslag i böcker om Karl XII, drottning Margareta och blomsterkungen Carl von Linné. Nu släpper djursholmsbon en ny bok, om romarriket.

Ämnet fångade hans intresse i slutet av karriären som generalkonsul i New York på 90-talet. Nu, nästan trettio år senare är den klar.

– Den har legat puttrat lite som en gröt samtidigt som jag har skrivit på annat, säger han.

Blev klar under pandemin

Boken handlar om romarrikets nedgång och fall, och det dras paralleller med vår egen tid.

Det finns ganska många likheter, visar Ahlander på. Pandemier, klimatkriser, stora folkvandringar, eskalerande konflikter och religiös extremism.

– Romarriket var ett samhälle som slogs ut av flera saker, förklarar han.

Mitt i möter honom i hans ateljé där väggarna täcks med böcker från golv till tak.

Här har han läst och skrivit om romarnas dekadens, de teknologiska framstegen och det demokratiska systemet som förvandlades till en diktatur. En beskrivning av en svunnen tid som även skulle passa i vår tid.

Att läsa historia är inte bara kul, utan också viktigt, menar Ahlander.

– För att förstå vart vi är på väg är det viktigt att känna till historiens pendelrörelser.

"Inte skriva på näsan"

Såhär kan det sena romarriket likna vår tid, reflekterar han: Många romare flydde städerna och drog ut på landet, när kejsarna drog åt svångremmen med byråkrati och höga skatter. En ny trend idag är att allt fler flyttar ut på landet, kanske av samma orsaker.

Men vad man tar med sig av boken är upp till läsaren.

– Det har varit viktigt att inte skriva någon på näsan. Jag vill låta läsaren dra sina egna slutsatser, säger Dag Sebastian Ahlander.

Upprepar sig historien?

– Nej, det är nog fel. Men som Mark Twain sa så rimmar den ibland. Det stämmer nog bättre.

Är vi illa ute, tror du. Väntar en kollaps runt hörnet?

– Jag tror så här; det finns alltid en risk, men ju mer medvetna vi är om riskerna, desto mer kan vi påverka.

Trots det allvarliga ämnet beskriver han sig som en optimist.

– Ja, det måste man vara. Den yngre generationen står alltid på de äldres axlar, det ser jag på mina döttrar som är mycket smartare än jag.

Vad hoppas du att läsarna ska ta med?

– Att de läser och funderar, tänker själv och ytterst blir lite klokare. Jag tror att med de utmaningar vi möter idag, precis som i romarriket - med klimatkrisen till exempel - är det viktigt att vi blir lite rimligare i hur vi lever. Lite mer lagom. Det hoppas jag kunna visa på med boken.