I år startar arbetet med den gula linjen mellan Älvsjö och Fridhemsplan. Till att börja med görs förberedande markarbeten och ledningsflyttar, som inte märks så mycket.
Men under andra halvan av 2027 ska arbetet ta fart, med tunnelbyggen och byggen av nya stationer. Sex stationer blir det, alla med olika gestaltning. Nu visar Region Stockholm hur stationshuset i Liljeholmen ska se ut – en dovt grönt byggnad med platt tak, generösa fönster och entré mot Trekantsparken.
Jämfört med de höga centrumhus som planeras strax intill är stationen ganska låg. Så finns också mycket av det nya långt under jord. Från stationshusets hall ska hissar gå ner till den gula linjens perronger, som ska ligga under perrongerna på röda linjen.
Pattformsdörrar vid Citybanan, vid Odenplans station.
Mostphotos
Bättre säkerhet
Plattformsdörrar – ett slags skyddsväggar längs perrongkanten – ska hindra att människor hamnar på spåret.
– Vi har just tagit beslutet i trafiknämnden om att de ska finnas vid de nya stationerna. Det handlar om trygghet. Inte minst människor med funktionshinder känner otrygghet vid stationer där det är mycket trängsel. Tunnelbanan blir också mer driftsäker när folk inte kan ta sig ner på spåren eller hamna där av andra skäl, säger trafikregionrådet Anton Fendert (MP).
I årets budgetuppdrag ingår också att se över vilka befintliga t-banestationer som är i störst behov av plattformsdörrar, men hittills finns bara beslut för nya stationer.
Trafikregionrådet Anton Fendert (MP).
Martin Svensson
Det blir en av de viktigaste knutpunkterna i kollektivtrafiken.
Större knutpunkt
När gula linjen är på plats blir Liljeholmens station en ännu större knutpunkt, konstaterar Anton Fendert.
– Med tvärbana, bussar och två tunnelbanelinjer blir det en av de viktigaste knutpunkterna i kollektivtrafiken. Den kommer också att avlasta T-Centralen, säger han.
Marken där stationshuset ska stå är mestadels hårdgjord redan nu – där finns en parkering och en vändplan. Men bygget kommer förstås ändå att påverka parkens besökare i många år. Det blir avspärrningar, buller och byggtrafik.
– Det är en väldigt populär park och vi kommer att göra så mycket som möjligt för att minska påverkan. Hur är inte klart än. Vi får återkomma till det, säger Anton Fendert.
Arbetsbodar flyttades
En del har redan gjorts. Mitt i har tidigare skrivit om protesterna mot att delar av Trekantsparken inte kommer att kunna användas under byggtiden. De resulterade i att de arbetsbodar som Region Stockholm hade tänkt sätta mitt i parken i stället ska placeras söder om Nordströms trä, i en del av parken man bedömer används mindre.
Ambitionen är också att återställa parken när bygget är klart.