Inga utsvävningar men inte heller några radikala besparingar. Så kan man sammanfatta budgetförslaget som Mittenstyret i Ekerö kommun la fram i torsdags.

– Det är ett tufft läge, det ska vi inte sticka under stol med. Det är inte en budget där vi kan göra stora satsningar, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S).

Det som Hanna Svensson inför förra årets budget menade var tuffast var att skolpengen då inte räknades upp tillräckligt. I år gör den det.

– Det är kanske den allra viktigaste punkten. Mer än halva vår budget går till barn, unga och skola och nu gör vi en full uppräkning för att täcka kostnaderna, säger hon.

Men det är också rejält ökade kostnader som ska täckas.

2025 kommer nämligen vara året då flera stora investeringar blir klara. Bland annat beräknas den nya idrottshallen i Sandudden, Ekebyhovsskolan med ny idrottshall och två nya förskolor i Stenhamra stå inflyttningsklara under året.

Samtidigt har bostadsbyggandet inte hållit samma takt. Inflyttningen har bromsats och barnkullarna har blivit mindre.

Finns det inte risk för att de nya lokalerna får stå tomma och kosta pengar?

– Det blir dyrare i nya lokaler än i gamla lokaler, så är det. Men det handlar också om att vi använder lokalerna på ett smart sätt. Om det finns en förskola klar som det inte riktigt finns behov av ännu så kan det lösa ett pussel för en annan verksamhet så att vi använder lokalerna under tiden. Tomma lokaler är de dyraste lokalerna.

Satsar på detaljplanering

Men bostadsbyggandet måste också få fart, så att fler kan flytta ut, menar Hanna Svensson.

– För att få igång byggnationen måste vi ha planer för var och vad man kan bygga, och i dag så saknar vi det på många håll. Så i den här budgeten fortsätter vi att satsa på detaljplanearbetet.

Kostnaden för detaljplanering ligger på 17,3 miljoner kronor i budgetförslaget.

Men det klipps också.

Bland annat kan färre barn få skolskjuts och busskort. Reglerna kring detta ska ses över och kan innebära besparingar på 250 000 kronor.

Sparar in på skolbibliotikarie

Dessutom kommer en skolbibliotikarietjänst klippas bort. Det gäller en befintlig vakant tjänst som inte tillsätts och som beräknar spara 590 000 kronor. Kommunen ska dock söka statsbidrag för skolbibliotek och om det beviljas kan det finansiera mer resurser till skolbiblioteken.

Kommunskatten, som höjdes i förra årets budget, förslås i år hållas oförändrad. Budgetprognoserna för 2025, 2026 och 2027 är alla beräknade på nuvarande skatt.

Budgetförslaget läggs fram till kommunstyrelsen den 28 oktober. Debatt och beslut kommer i kommunfullmäktige den 18 november.