Masthuggskajen

Det nya kvarteret Masthuggskajen växer sakta men säkert fram. Förutom bostäder och handel planeras även för två parker: Masthuggsparken och Järnvågsparken. Nu är det klart hur de ska se ut och vad de ska innehålla.

Järnvågsparken blir en nästan 8 000 kvadratmeter stor stadsdelspark och byggs på Götatunnelns tak med start 2030.

– Parken ska vara en grön oas. När det kommer till val av växter har vi tänkt på att de ska vara fina under så stora delar av året som möjligt. Vi har också fått anpassa växter efter jorddjup. Närmast Lagerhuset, där vi kommer ner i marken, kan vi sätta lite större arter än i området närmast Götatunneln, säger Johanna Axelsson, stadsmiljöförvaltningen, projektledare för Järnvågsparken i ett uttalande.

Trappa som länk

Den mindre Masthuggsparken på 2 000 kvadratmeter placeras i väster i höjd med Masthuggstorget.

– Det kommer att finnas en relativt stor gräsmatta i mitten av parken där du kan breda ut din filt eller där barnen kan springa runt. Mot Götaleden sätter vi upp höga bullerskydd för att skapa en bra vistelsemiljö i parken men också på Masthamnsgatan, som utvecklas till ett lek- och aktivitetsstråk, säger Gunilla Gombrii, stadsmiljöförvaltningen, projektledare för Masthuggsparken.

– Vi bygger också en generös trappa, som blir en länk mellan den gröna parken och torget. Tanken är att de ska samspela med varandra. Vi har lämnat plats åt foodtrucks eller marknader.