Sedan kriget bröt ut i Ukraina har kommunen gått in i ett förstärkt läge. Det innebär att olika förvaltningar, bolag och myndigheter lättare ska kunna samverka vid behov.
– Vi har identifierat några områden som vi bevakar extra. Det är bland annat IT-säkerhet, informationspåverkan, ekonomi och flyktingmottagande, säger Tina Eide, direktör med ansvar för bland annat säkerhet och beredskap och trygghetsfrågor på stadsledningskontoret.
Enligt FN har redan en miljon ukrainare flytt landet. Men hur många flyktingar Göteborg är redo för i dagsläget kan kommunen inte svara på. Däremot pågår förberedelser.
– Det är en nationell fråga och det är fortfarande i ett tidigt skede. Göteborgs Stads verksamheter förbereder sig så mycket det går. Bland annat inventerar vi lokaler.
Är ni redo om hundra personer behöver hjälp med boende om ett par dagar?
– Kommunen inventerar och ser vilka resurser och olika alternativ vi har. Samtidigt har vi mycket erfarenheter från flyktingströmmen 2015. Staden har även bra samarbete med civilsamhället och idéburna organisationer, där har vi kontakter som är kopplade till boende, säger Tina Eide.
"Help Ukraine Gbg"
Volontärgruppen, Help Ukraine in Gothenburg, ett initiativ som tidigt startade insamlingar, har nu även börjat titta på olika boendelösningar.
– Vi har börjat förbereda ett hus i Majorna med tio rum, där får det plats omkring 35 personer. Vi har även tillgång till en ytterligare bostad i Högsbo som vi kan börja upprusta ifall det behövs, säger Katja Blank, initiativtagare till Göteborgs-Posten.
Basen i Sjömanskyrkan på Stigbergstorget blev snabbt överfull av gåvor från göteborgare.
Volontärgruppen har redan ordnat flera transporter ner till Ukraina med donationerna. På tillbakavägen har bussarna kört hit personer med anknytning till Göteborg.
– Vi vet att det finns tio till personer som är på väg till oss nu. Men det är svårt att säga eftersom det går i vågor, säger Katja Blank.