Gårdarnas förfall i Skarpnäck har lett till att det kommunala bostadsbolaget gjort om sin organisation och nu ser över arbetssätt, rutiner och ansvar för att situationen inte ska uppstå igen på andra håll i stan.

Tillfällig bemanning

"Förklaringen till att gårdarna ser ut som de gör är att vi inte gjort det vi ska. Vi har inte haft en stabil förvaltningsorganisation i Skarpnäck, utan tillfällig bemanning under längre tid som tyvärr inte har fungerat tillräckligt bra," skriver Åsa Stenmark som är bostadsbolagets kommunikationschef.

Stockholmshem har en ny områdeschef på plats, men när Mitt i når henne på telefon blir beskedet att alla frågor ska gå genom kommunikationschefen Åsa Stenmark. Enligt henne jobbar den nya ledningen på att åtgärda gårdarna.

"Vi är inte hela vägen i mål, en del är fortfarande på planeringsstadiet, men vi jobbar på. Vi fortsätter dialogen med boende och andra lokala aktörer som varit aktiva i frågan och uppskattar deras input och engagemang", skriver hon.

"En vanlig missuppfattning"

Skarpnäcks framtid önskar en mer direkt dialog med bolaget liksom en lista på vad som ska åtgärdas och när det ska ske. Något som dock inte är möjligt, enligt Åsa Stenmark.

"För oss är det viktigt att alla våra hyresgäster får samma information, och att de får den direkt från oss, inte via media eller någon annan. Vi rapporterar hur det går och vad vi har på gång löpande."

Under den första vandringen av Skarpnäcks framtid i maj förra året ifrågasattes hur stadshuset kunde plocka ut pengar ur Stockholmshem samtidigt som gårdar förfallit. Stockholmshem gjorde 2023 en vinst på dryga 56 miljoner kronor. Aktieutdelningen till staden var dock inte mer än 730 000 kronor.

"Det är en ganska vanlig missuppfattning att ägaren/staden tar en stor del av vår vinst som utdelning", skriver Åsa Stenmark.