Prognoser om fortsatt sänkta räntor ser ut att ha effekt på bostadsmarknaden. I Nacka har priserna på både bostadsrätter och villor ökat något de senaste månaderna, vilket är långt ifrån fallet i alla kommuner i länet.

Enligt siffror från Svensk mäklarstatistik är det priset på villor som ökar mest i Nacka, där prisutvecklingen har legat på på 4,6 procent de senaste tre månaderna och 3,4 procent det senaste året. För bostadsrätter är det mer marginella siffror, med 2,3 procents ökning de senaste tre månaderna.

Men trots det går marknaden fortfarande på tomgång enligt Anders Tamm, fastighetsmäklare vid Husman­Hagberg i Nacka. Han menar att både köpare och säljare förväntar sig en eller två räntesänkningar under hösten, som en ”vitamininjektion”.

– Vi såg ett glädjeskutt i mars, april men sedan gick luften ur marknaden. Det var en för liten ränterörelse för att det skulle påverka mycket. Hushållen är ganska ansträngda och då sitter man stilla i båten, många har inte råd att flytta.

Enligt honom kan bra objekt fortfarande säljas till rätt pris, medan resten av marknaden står ganska still. Det gör även att statistiken kan bli något missvisande då den prisökning som gäller är på de bostäder som säljs – oavsett hur få de är.

Sålt mer än i fjol

Enligt Jesper Lindgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på mäklarfirman Wider­löv i Nacka, har de haft en bra vår. De har sålt lika mycket under årets första halvår som under hela förra året, priserna har rört sig uppåt och bostäderna säljs snabbare.

Jesper Lindgren, franchisetagare och fastighetsmäklare vid Widerlöv i Nacka.

Jesper Lindgren, franchisetagare och fastighetsmäklare vid Widerlöv i Nacka.

Privat

”Vi ser ljust på bostadsmarknaden och tror att priserna kommer fortsätta röra sig uppåt. Däremot tror vi på ett stort utbud av bostäder i vanlig ordning mot slutet av augusti och september som kan göra marknaden lite seg­are”, skriver han till Mitt i i en kommentar.

Anders Tamm hoppas på flera räntesänkningar i höst.

– Kanske blir det tre, det blir spännande. Vi hoppas på det, det behövs. Just nu trampar vi vatten.