Musiken pumpar i högtalarna och du tar i lite, lite till med vikterna. En härlig känsla för de flesta. Men träningsglädjen kan för vissa förmörkas av hets och olika preparat.

Förra veckan hölls ”Uppmärksamhetsveckan mot doping” på gym runt om i landet. Ett av dem var Friskis och Svettis Lidingö.

– Medlemmarna tycker det är bra att vi lyfter frågan. Någon enstaka sa ”men sådant har vi ju inte hos oss”, säger Lena Akke, PT och gym­ansvarig.

Initiativet kommer från nätverket Prodis (Prevention av dopning i Sverige) och arbetsmetoden ”100% Ren Hårdträning”. Syftet är att få i gång samtal kring dopning. Bland annat hölls en frågesport som blev populär.

Vara snygg

Att dopning inte är ett stort problem på anläggningen håller Lena Akke med om, men påpekar även att det kan vara ett problem som inte alltid märks.

– Det uppenbara att folk växer snabbt och kanske får akne, har vi inte haft här. Men det finns grupper som inte syns lika väl. Det kan vara kvinnor och män som är 40–50 bast och vill ha en snabb lösning på att vara snygga. Det handlar mer om att bli definierade än att ha stora muskler.

Annars har största fokus under veckan varit att nå ut till ungdomar. Kommunpolis och fältkurator var på plats på Friskis en av dagarna.

– Om en förälder är orolig och undrar vad ”håller min ungdom på med”, hoppas jag att de är trygga med att prata med oss. Bara att prata med någon som är insatt kan kännas bra och vi kan vägleda dem vidare för hjälp.

Växtspurt

Ibland kan det också visa sig finnas en naturlig förklaring.

– Killar som kommer in i puberteten kan ju växa väldigt mycket på ett-två år, på grund av det naturliga testosteronet.

En gång per år kommer kontrollanter till gymmet och gör dopningtester.

– Det är besök som jag beställer, ingen annan får veta när de kommer.

Lena Akke hoppas att fler gym och träningsanläggningar ansluter till ”100 % Ren hårdträning”.

– Vi vill inte slå oss för bröstet och känna att vi är bäst, utan vi vill ha med hela gänget som håller på med ­träning här på ön.