Låt oss gå tillbaka till 2016–2017.

Då var Smedby med på polisens lista över utsatta områden.

Det gjordes flera insatser för att vända utvecklingen. Allt från bättre belysning utomhus och andra åtgärder kring skolor och förskolor till fokus på bil- och mopedtrafik och ungdomsgrupperingar.

2019 plockades Smedby bort från listan.

– Över tid har Smedby gjort positiva förflyttningar, både när det kommer till socioekonomiska bakgrundsfaktorer och lägesbilden, säger brottsförebyggande strateg Caroline Ankarström.

Följer lägesbilden 

Kommunen följer nu lägesbilden i området varje vecka tillsammans med polisen. Det ligger i sin tur till grund för hur kommunen och polisen fördelar sina resurser.

– För kommunens del handlar det om bevakning, trygghetsfältare och vuxennärvaro i form av föreningsvandrare.

Hon berättar att kommunen har tät samverkan med skolorna i Smedby kring förebyggande frågor, driver en uppskattad fritidsgård och ser över den fysiska miljön via trygghetsvandringar.

Även större fastighetsägare i området, som Väsbyhem och Stena, gör insatser via exempelvis En frisk generation och Tryggare Väsby.

– Under sommaren är Smedby, tillsammans med Sigma, den kommundel där kommunen ser tydligast positiva förflyttningar kopplat till minskning i antalet händelser och rapporter.

Förekommer narkotika

Rapporter om narkotikahantering förekommer dock i Smedby – precis som i andra kommundelar.

– Vi försöker arbeta med närvaro för att störa den problematiken och områdespolisgruppen gör ett fantastiskt arbete.

Samtidigt finns andra utmaningar i området.

– Något vi sett det senaste året har varit bilbränder på Ryttargatan, en plats kommunen nu ser över.