När SJ tog över pendeltågstrafiken på ett så kallat nödavtal i mars fick man mycket bättre villkor än vad företrädaren MTR hade haft.

MTR gick back under flera år och ville själva komma ur avtalet i förtid. SJ garanterades att få betalt för sina faktiska kostnader och slapp därmed risken att förlora pengar på att köra tågen.

Ökade kostnader

Samtidigt är uppdraget till SJ tydligt: att återvinna resenärernas förtroende efter förra årets kaos och att jobba i kapp det eftersatta underhållet på vagnar och tåg. SJ får betalt av SL krona för krona.

Nu presenterar förvaltningen en första prognos på vad detta kommer att kosta under 2024: Förutom en uppstartskostnad på 114 miljoner tros merkostnaden för SJ-avtalet landa på cirka 300 miljoner när året är slut.

Totalt 414 miljoner mer – att jämföra med årskostnaden för pendeltågstrafiken 2023 som var knappt 2,2 miljarder kronor. Nästan 20 procent dyrare alltså.

MTR var billigare men nu har vi en pålitlig leverans

Claes Keisu, pressansvarig på SL, poängterar att MTR aldrig fick betalt för de faktiska kostnaderna och att det borde ha kostat mer även tidigare.

– MTR var billigare, men då hade vi ett missnöjda resenärer, väldigt mycket inställd trafik och en stor fordonsbrist. Nu har vi pålitlig leverans och SJ jobbar med underhållsskulden på fordonssidan, säger Claes Keisu.

I själva verket bedöms månadskostnaden med SJ hamna på 255 miljoner i månaden, jämfört med 200 miljoner per månad under MTR-tiden. En del av detta förklaras av inflationen.

– Vi har ett tvåårigt avtal med SJ och det kommer att vara en högre kostnadsnivå hela perioden jämfört med om vi legat kvar i avtalet med MTR. Men självklart ser vi över budget och olika delkomponenter för att minska kostnaderna, säger Claes Keisu.

Fler pendeltåg avgår med SJ

Sen SJ tog över trafiken har fler tåg avgått på pendeln. Det visar siffror från SL.

SJ tog över uppdraget att köra Stockholms pendeltåg i mars. Nu visar det sig att trafiken blivit mer pålitlig sedan dess, enligt siffror från SL.

I mars och april låg andelen utförda avgångar på 92 respektive 95 procent. Aprilsiffran 2023 var endast 74 procent..

– Vi märker att vi har en mycket stabilare leverans nu, säger Claes Keisu, pressinformatör vid SL till Dagens Nyheter.

Var nere på 54 procent

Under januari och februari, när MTR fortfarande körde tågen, låg den siffran visserligen över 90 procent. Men under sju av 2023 års månader låg andelen utförda avgångar under 75 procent, med ett bottennapp på 54 procent i mars.

Det är värt att notera att även yttre faktorer så som banarbeten, olyckor och elfel, stopp på polisens order och väder kan påverka leveransen.

Pendeltåg.

Pendeltåg.

Mikael Andersson

Fler pendeltåg avgår med SJ

”Mycket stabilare leverans nu”