Så mycket mat slänger göteborgarna – trots skenande priser
Klimatsmart. Den genomsnittlige göteborgaren matsvinnar för 667 kronor i månaden.
Pressbild
20230928082235
20230928082305
2023-09-28
08:22
2023-09-28 08:23
Göteborgare slänger i genomsnitt 17 procent av sina inhandlade matvaror – till ett värde av nära 700 kronor per månad. Men det finns bra knep att ta till för att minska sitt matsvinn.
Göteborg
Enligt en ny undersökning av HelloFresh och Censuswide spenderar vi göteborgare i genomsnitt 3 926 kronor på mat i månaden. Ett belopp som i det svåra ekonomiska omvärldsläget känns onödigt högt.
Nära en femtedel, 17 procent, av maten som inhandlas, motsvarande 667 kronor, hamnar nämligen i soptunnan.
Göteborgarna matsvinnar dock mindre än stockholmarna, som slänger en fjärdedel, 25 procent, av sina inköpta matvaror till en kostnad av 959 kr per månad.
– Det finns nog inget lättare sätt att bli mer klimatsmart än att sluta slänga mat. Oavsett vad det är eller hur råvaran är producerad så slänger man alla leds resurspåverkan när man släpper något i soptunnan. Det är rent slöseri med både naturens och egna tillgångar, säger Paul Svensson, stjärnkock och hållbarhetsförespråkare.
Stjärnkocken och hållbarhetsförespråkaren Paul Svensson har tagit fram några användbara tips för att lättare ta kontroll över sitt matsvinn.
Håkan Gustafsson
Matsvinnet står för mellan åtta och tio procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, enligt Livsmedelsverket.
Det framgick också under Internationella matsvinnsdagen, ett globalt initiativ som introducerades 2019 av FN, och som uppmärksammar matsvinnet och dess påverkan på klimatet.
Så svinnar du mindre
För att hjälpa göteborgarna att minska och ta kontroll över sitt matsvinn har Paul Svensson tagit fram några användbara tips:
Organisera smart i kylen. Matens hållbarhet påverkas av kylskåpets olika temperaturzoner. Kylskåpsdörren är varmast och ska därför användas till mat som kan hålla länge, eller mat som du förbrukar snabbt. Den nedre hyllan är kallast och lämpar sig bäst för kött, fisk, fågel och oöppnade mejeriprodukter. Separera grönsaker och frukt för att undvika påskyndad mognad.
Planera måltider. Ha en bestämd dag där du planerar veckans måltider och portioner. Genom att planera i förväg undviker du också onödig spontanshopping.
Köp mat ofta. Att köpa storpack kan kännas mer ekonomiskt, men maten hinner lätt bli dålig innan den hinner ätas.
Titta, lukta, smaka. Stirra dig inte blind på bäst-före-datum. Mat kan oftast användas lite längre än vad som står på förpackningen.
Dela upp och frys ner. Att laga storkok kan vara en bra idé, men bara om du äter upp all mat. Dela upp resterna och frys ner i matlådor.
Använd alla delar. Utforska nya recept och användningsområden för vanligtvis bortkastade matrester. Överbliven mat kan enkelt göras till exempelvis en omelett, wok eller smoothie.
Källa: HelloFresh
Det finns nog inget lättare sätt att bli mer klimatsmart än att sluta slänga mat.