– Det är ett jordskred som har ägt rum. Att den samlade Alliansen tappar så mycket är en signal om att Sollentunaborna vill något annat, säger oppositionsrådet Anton Lindgren (S).

Har EU-valet så stark bäring för lokala slutsatser?

– Det är ett annat val, men ändå en indikation om vart vindarna blåser. Vi ser att S, V och MP ökar, och det är stora förändringar. Sverige sticker ut i Europa genom att vi har stoppat ytterhögern och här i Sollentuna är det en ännu tydligare signal om att progressiva krafter går fram.

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) håller inte med.

– Det är trams att jämföra EU-valet med kommunvalet, även om jag förstår att oppositionsrådet tycks vilja dra stora växlar på detta. Samtidigt ska vi komma ihåg att Moderaterna är det parti som allra flest Sollentunabor har röstat på, säger han.

C och KD tappade mest

Trenden i Sollentuna är liknande den som gick att se i hela Sverige, enligt det preliminära valresultatet på måndagen.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ökade mest. Miljöpartiet gick också bra, om än inte lika starkt som i Stockholms stad där man blev största parti.

I Alliansen som styr i Sollentuna var det framför allt Kristdemokraterna och Centerpartiet som tappade, medan Moderaterna gick svagt bakåt och Liberalerna svagt framåt.

– Alliansen har förlorat sin majoritet. Det är spännande, även om EU-val är en annan sak än kommunval, säger Anton Lindgren.

"Inte förväntat oss"

Vänsterpartiets oppositionsråd Mia Mulder är mycket glad över valresultatet.

– Vi hade inte förväntat oss att växa så här mycket eftersom valdeltagandet är lågt och i några av våra kärnområden, traditionella arbetarklassområden, är det extremt lågt, säger hon.

Precis som Anton Lindgren tror hon att valresultatet visar på en trend som kan slå igenom i nästa nationella val.

– Jag tror att det finns ett missnöje, även om det nog är mer med regeringen än lokalt, säger Mia Mulder.