Systerföreningarna Trygg i Märsta och Vi är Valsta grundades med samma mål: jobba trygghetsskapande i olika områden i Sigtuna.
– Det vi vill på det stora hela är att göra Sigtuna kommun till en trivsam och attraktiv plats att bo, verka och leva i. Det är vårt primära mål, säger Vilma Deutgen Åker, projektledare för Trygg i Märsta.
Vilma Deutgen Åker, projektledare för Trygg i Märsta.
Alva Holmström/Urban Utveckling
"Kommer innanför stängda dörrar"
I början av november arrangerade föreningarna en utbildning för bostadsbolag och fastighetsägare med fokus på att upptäcka våld i nära relationer hos sina hyresgäster.
– Fastighetsägare har en unik möjlighet att på ett naturligt sätt komma innanför stängda dörrar. Vi vill lära ut vikten av att vara uppmärksam och att man är en otroligt viktig aktör i det förebyggande arbetet, säger Vilma Deutgen Åker.
Målet var att fastighetsägare ska bli mer vaksamma på vem det är som öppnar dörren, vem de får tala med och hur barnen i hemmet har det.
– Det är helt enkelt att vara vaken och uppmärksam. Vi kan inte lösa problemen men vi kan vara en förebyggande del och lära ut hur bostadsbolag kan jobba för att minska våldet, säger Lola Svensson, samordnare på SigtunaHem och projektledare för Vi är Valsta.
Lola Svensson, samordnare för social hållbarhet på SigtunaHem och projektledare för föreningen Vi är Valsta.
SigtunaHem
Fler ska våga orosanmäla
Utbildningen hölls av bland annat kvinnojouren, polisen och socialtjänsten. På plats var Terese Dyrén, preventionssamordnare på socialtjänsten i Sigtuna kommun.
Är våld i nära relationer ett problem i Sigtuna?
– Det är det absolut, precis som i hela Sverige. Vi behöver ge stöd tidigt till de familjer där de förekommer våld. Det drabbar även barn i stor utsträckning som bevittnar våldet, säger hon.
Therese Dyrén hoppas utbildningen uppmuntrar till att fler anmäler misstänkt våld.
– Om vi inte får in oron så vet vi inte om att den finns och då kan vi inte erbjuda något stöd. Det är viktigt att vi upptäcker det i tid så att vi kan erbjuda hjälp.
På plats var socialtjänsten, polisen och kvinnojouren.
Vilma Deutgen Åker