Torget och mynningen mot Västerlånggatan kantas i dag av flera betonglejon och block. Här är riksdagen och Kungliga slottet bara ett stenkast bort.

– Enligt polisen är det en prioriterad plats utifrån risk för skjutningar och terrordåd. Sedan terrornivån höjdes har vi haft temporära hinder på plats, men vi vill göra det mer beständigt, säger trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S).

Lejonen och blocken plockas bort för att ersättas av höj- och sänkbara pollare. De installeras längs Myntgatans båda sidor, mot Mynttorget och Tage Erlanders plats samt mot ingången till Västerlånggatan.

Staden bidrar med fem miljoner kronor för att få dit dem.

Greta Thunberg är en av dem som använt Mynttorget som plats för att göra sin röst hörd.

Greta Thunberg är en av dem som använt Mynttorget som plats för att göra sin röst hörd.

Stefan Källstigen

Värnar det offentliga rummet

Torget har länge varit populärt för allmänna sammankomster, manifestationer och protester. Folk samlas där dagligen för att göra sina röster hörda.

– Trygghetsinvesteringarna handlar om att värna det offentliga rummet och demokratin. Här blir det extra tydligt eftersom ytan nyttjas för demonstrationer och liknande.

Terrorhindren i form av betongblock som redan finns i Gamla stan, till exempel på Stortorget, har fått kritik för att vara fula. Lejon har ansetts vara ett mer tilltalande alternativ. Här är de dock inte optimala, menar Alexander Ojanne.

– Fördelarna med pollarna är att de kan fällas ner för utryckningsfordon. Lejonen är svåra att flytta på om en brandbil eller ambulans måste förbi.

Pollarna ska vara på plats före midsommar.