I budgeten för 2024 fick Bostadsförmedlingen AB i uppdrag att se över riktlinjerna i sitt förturssystem. Syftet var att göra det lättare för personer som lever i våldsamma relationer att hitta ett stabilt boende.
En av förändringarna är att kravet på att vara folkbokförd i Stockholm sänks från två år till ett år för att kunna kvalificera sig för förtur.
Dessutom har det tydliggjorts att de som bor på skyddat boende inte ska undantas från förtur, och att prövning av möjligheten att bo inneboende eller i andra hand inte krävs.
Ett vanligt problem för kvinnor i våldsamma relationer är ekonomiskt våld, vilket ofta leder till ofrivillig skuldsättning. Därför har Bostadsförmedlingen också förtydligat att skulder inte ska ses som ett hinder för förtur.
"Stabilitet avgörande"
Bostadsförmedlingen tar emot runt 1 000 ansökningar till förturssystemet varje år, och hittills i år har 17 av dessa beviljats, varav 11 handlar om våld i nära relationer.
– Möjligheten till ett stadigvarande boende är väldigt viktigt. När man har varit med om ett trauma är stabilitet avgörande, säger Sara Skoog Waller, forskare vid Nationellt centrum för kvinnofrid.
Sara Skoog Waller, forskare i genusrelaterat våld och hälsa på Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet.
Privat
Hon förklarar att bostadsbristen ofta tvingar kvinnor att bo kvar på skyddade boenden eller flytta runt mellan olika kommuner. I vissa fall återvänder kvinnor till och med till den våldsamma partnern.
Flytta förövaren istället
Skoog Waller ser positivt på de nya förändringarna men påpekar att kravet på ett års folkbokföring kan vara svårt för vissa våldsutsatta att uppfylla. Hon lyfter också att många kvinnor vill stanna kvar i sin hemmiljö men hindras av att förövaren bor kvar, eftersom hot och våld kan fortsätta efter separationen. I en del kommuner arbetar man därför med att förövaren ska flytta istället.
– Man borde undersöka hur man kan säkerställa att kvinnor och barn som vill stanna i sitt sammanhang, också kan göra det.
Hon menar att samhället ofta utgår från att det är kvinnan som ska flytta, men att många kvinnor känner att de berövas allt, när de behöver gömma sig. Sitt sammanhang, sin livshistoria och möjligheten att planera sin framtid.
– Isolering är en del av våldet, och många kvinnor som tvingas leva gömda fortsätter att leva isolerat, säger Sara Skoog Waller.