Det polismannen gjort måste inte ha orsakat den 48-åriga Käppalabons död. Saken är inte ställd utom rimligt tvivel konstaterar hovrätten, rapporterar tv4.

Polismannen som dömdes till villkorlig dom för vållande till annans död i november 2022 har nu i stället dömts för tjänstefel.

– Det här var ett ganska svårt mål redan i tingsrätten. Man hade mycket diskussioner kring vad det egentligen var som hade orsakat den här mannens död, säger advokaten och rättsexperten Johanna Björkman i tv4 Nyhetsmorgon.

Att polismannen döms för tjänstefel beror på att hovrätten anser att hans agerande avvikit från det polisutbildningen lär ut.

– Åklagaren hade faktiskt det som ett andrahandsyrkande redan i tingsrätten, säger Johanna Björkman.

Det var den 12 november 2021 som polis kallades till en lägenhet i Käppala. En kvinna hade larmat om att hennes sambo slog sönder saker.

Filmades

Enligt domen var mannen aggressiv och gick till angrepp när polisen mötte honom i trapphuset. När de tog tag i honom gjorde han motstånd och försökte ta en av polisernas pistoler. Poliserna sprayade honom med pepparspray och brottades med honom. Därefter hamnade de utanför entrén, där de satte handfängsel på honom.

En lastbilschaufför vars sopbil var utrustad med kamera fångade händelseförloppet på film.

Filmen visar bland annat hur de nu dömda polisen höll sitt knä mot mannens bröstrygg i nästan två minuter, medan mannen låg på en trappkant. Han slutade att andas och drabbades av hjärtstopp. Därefter transporteras han till Karolinska sjukhuset i Solna, där han senare avled.

Polismannen, som är i 30-årsåldern, dömdes till villkorlig dom för vållande till annans död. Domen blev unik då det var första gången man prövat polisens ansvar för ett polisgrepp.

Polisens ansvarsnämnd meddelade redan innan domen kom att han oavsett skulle få behålla sin tjänst.

Det kan bero på att händelsen var en följd av oaktsamhet och inte uppsåt, säger Johanna Björkman i Nyhetsmorgon.

Hon tror att den nya domen kommer att överklagas, och att ärendet väntas gå hela vägen till Högsta domstol.