Intresset för damfotboll växer, med fler åskådare i damallsvenskan och en ökning av unga tjejer som vill börja spela. Trots detta återstår en klyfta mellan dam- och herrfotbollen.
Samtidigt har de internationella kraven på arenor skärpts, men många anläggningar har inte anpassats därefter. Detta blev tydligt när Hammarbys damlag inte kunde spela sina Champions League-matcher på deras hemmaarena, Kanalplan, som inte når de internationella kraven för bland annat faciliteter och planer.
Centerpartiet föreslår nu en ombyggnad av Kanalplan för att uppfylla standarden och utöka kapaciteten till 12 000 åskådare. Det skulle ge damfotbollen det lyft den förtjänar, menar Jonas Naddebo (C).
– En plats som den här är viktig, säger han och ser sig omkring. Eliten hänger ihop med bredden, och med Hammarbys damer i Champions League och flera Stockholmslag i damallsvenskan, finns alla möjligheter för att bygga långsiktigt på att få fler unga tjejer att idrotta.
På de spontana idrottsytorna vill Centerpartiet särskilt prioritera basket, eftersom det är en sport där könsfördelningen är jämn bland ungdomar.
Pekka Pääkkö
Fördela tiderna rättvist
I Centerpartiets skuggbudget för 2025 är jämställd idrott en av de stora frågorna. Partiet vill inte bara bygga ut en större arena för damfotboll, utan även en ny, mindre idrottshall för 5 000 till 7 000 åskådare och skapa fler ytor för spontanidrott.
– Det finns många platser i staden som inte används i dag. Man kan till exempel utnyttja ytor under broar, som man gjort vid Rålambshovsparken, säger han.
Han lyfter även vikten av att granska hur träningstiderna fördelas mellan pojkar och flickor.
– Man ska inte bara ånga på som man alltid har gjort, utan göra justeringar när det behövs.
Sett över förutsättningarna
Det rödgröna styret i Stockholm har nyligen gjort en översyn av förutsättningarna för damfotbollen och gett idrottsförvaltningen i uppdrag att komma med förslag på åtgärder.
En viktig milstolpe blir invigningen av Kristinebergs IP i höst, som kommer spela en viktig roll för damfotbollen, enligt Maria-Elsa Salvo (S), idrottsnämndens ordförande.
En översyn har gjorts för att förbättra förutsättningarna för damfotbollen i staden. I början på nästa år kommer åtgärderna presenteras.
Johannes Äng
Men det handlar inte bara om att bygga nya anläggningar, utan även om att förbättra infrastrukturen på de befintliga. Fler gym, kontor och förråd är några av de behov som elitklubbarna lyft fram.
Toalettbrist hindrar tjejer
En annan fråga som påverkar flickors idrottande är bristen på toaletter vid flera av stadens bollplaner. Utan tillgång till toaletter är det svårt att byta mensskydd under matcher, vilket riskerar att avskräcka tjejer från att fortsätta idrotta.
Majoriteten har sett över var nya toaletter och vattenkranar kan behövas.
– Vi har undersökt var bristerna finns och kommer presentera åtgärder i nästa års verksamhetsplan. Redan nu pågår planering för att hitta lösningar på bland annat Sandåkra BP, Västboda BP och Vällingby BP, säger Maria-Elsa Salvo.