1200 fjärdeklassare gjorde under torsdagen den 4 maj upp i schackfyran. Det blev stora framgångar för Upplands-Bro. Råbyskolans klass 4A tog guld och på Finnstaskolans kan klass 4A stoltsera med en silverplacering. Nu väntar SM i Uppsala senare i maj.

När Stockholmsdeltävlingen, som ägde rum på Spånga IP, kunde läggas till handlingarna stod det klart att både första- och andraplatsen hade gått till Upplands-Bro.

Eleverna på Råbyskolan tog guld och strax intill dem placerade sig Finnstaskolan på silverplats.

Aqvelina Wahlström är mentor på Råbyskolan och undervisar klass 4A som tog guld.

Full koncentration, tävling pågår.

Full koncentration, tävling pågår.

Privat

– Vi hade ett väldigt stort motstånd. Och vi har jobbat i fyra månader med schack. Så vi tog oss väldigt långt för att ha börjat för fyra månader sedan, säger Aqvelina direkt från klassrummet på Råbyskolan.

I klassrummet är stämningen segerrusig och eleverna firar med schackspel. Efter lunchen på fredagen den 5 maj väntades både daimtårta och klubbor, samt mer schackspel för att fira framgångarna.

Aqvelina ger telefonen till en av sina elever: Faradji Kamango.

Det känns bra. Speciellt att mina vänner och jag har vunnit jättemånga matcher.

Faradji Kamango och Nikki Södergren Noren jublar över klassens pokal.

Faradji Kamango och Nikki Södergren Noren jublar över klassens pokal.

Privat

Vad är det man lär sig av att spela schack?

– Jag har lärt mig att vara lite smartare på olika lektioner. Och jag har blivit jättebra på alla ämnen i skolan.

Det här är schackfyran

Schackfyran är en av världens största schacktävlingar som årligen engagerar 25 000 fjärdeklassare från hela landet. Sedan starten 1978 har tävlingen lärt upp över en halv miljon 10-åringar hur schack ska spelas. Nu väntar större utmaningar för eleverna från Råbyskolan i Bro, detta i form av SM.

Nikki Södergren Noren är en av de andra eleverna i klassen. Hon berättar att schackspelet inte är någonting man kommer trappa ner på nu, tvärtom, nu kommer klassen öva och öva och öva inför SM som äger rum i Uppsala under maj.

Hela klassen firar pokalen man fick med sig efter framgångarna i schackfyran.

Hela klassen firar pokalen man fick med sig efter framgångarna i schackfyran.

Privat

Då väntar motstånd i form av fjärdeklassare från hela Sverige.

Hur känns det att ha vunnit?

– Jag trodde verkligen att vi skulle vinna för vi har ett jättebra klass och vi samarbetar, säger Nikki Södergren Noren.

Inför SM väntar alltså än mer träning och mer schack.

Hur känns det inför SM?

– Jättepirrigt. Jag har fjärilar i magen nu, säger Nikki Södergren Noren.

Brinner för schack

Nancy Bastille, är lärare för 4A på Finnstaskolan som tog silver. Hon berättar att Aqvelina Wahlström började som hennes praktikant och att det är hon som introducerade schackspelande för henne.

– Jag har som lärare varit engagerad i schackspelande i 20 år nu med olika elever. Det är jättekul att Aqvelina och jag har kunnat göra det här tillsammans med våra elever, säger Nancy Bastille.

Årskurs 4 bra ingång

Nancy är aktiv med många andra elever vad det gäller schackspelande. Hon pratar med stort engagemang om att just i fjärdeklass är då ”dörren öppnas” till att spela schack i olika former både nationellt och internationellt. 

Hon vill samtidigt trycka på vad hon tycker är det absolut mest centrala:

– Klassens presentation är det viktigaste i detta.