När Expressens reporter under valvakan intervjuade Rickard Jomshof spelades eurodiscodängan "L'Amour toujours", en låt som inom ytterhögern fått ny text. Raderna "Ausländer raus" och "Deutschland den deutschen" förekommer, på svenska "Ut med utlänningarna" och "Tyskland åt tyskarna". Låten har fått en främlingsfientlig innebörd och är nu förbjuden på Oktoberfest.

Under samtalet med Jomshof gick David Lång förbi och skrålade just "Ausländer raus" och när han insåg att det spelats in försökte han enligt Expressen ta mobiltelefonen som reportern spelade in med. Därefter uppmanades han att lämna valvakan.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i media och fördömts av andra politiker.

I dag, måndag mötte David Lång SD:s gruppledare i riksdagen Lena Lindberg.

David Lång lämnar nu riksdagen, där han suttit i 14 år. Där har han representerat Västernorrland sedan valet 2022.

På det lokala planet är han ersättare i Vallentunas kommunfullmäktige.

– Vad jag förstår är det inget som kommer att drabba hans lokala uppdrag, utan det är beslut som har tagits på en högre nivå. Det här är en konsekvens som är betydligt kraftfullare i o m att han sitter på riksnivå. För hans del är det en mycket kraftfullare åtgärd. Han lämnar ju sitt riksdagsuppdrag, säger SD:s gruppledare i Vallentuna Martin Siltanen von Bell.

Mitt i Vallentuna söker David Lång för en kommentar.

Vallentunabo ska företräda Västernorrland

Med två ledamöter är Vallentunas sverigedemokrater väl representerade i riksdagen. Men en av dem sitter på Västernorrlands mandat.

– Mina föräldrar kommer från Västerbotten, säger David Lång.

Han är en rutinerad riksdagspolitiker som suttit i riksdagen sedan 2010, då han hade ett mandat för Stockholms kommun. Mellan 2014 och 2022 representerade han Örebro län. Efter valet i höstas företräder han Västernorrlands län, något lokala S-politiker påpekar när de kritiserar regeringens politik i länet.

Så har du någon förankring där?

– Inte mycket, men mina föräldrar kommer från Västerbotten, så man har väl åkt förbi några gånger på väg dit.

Varför sitter du för Västernorrland när du bor i Vallentuna?

– Det är för att vi hade gemensam valsedel för hela landet på de första 60 namnen. Vi gjorde så att de som kommer från en viss valkrets fick flyttas upp och många kom på rätt plats.

I Västernorrland fick SD två mandat. Därifrån har partiet två personer i riksdagen, Sven-Olof Sällström och Ulf Lindholm. Lindblom sitter på ett mandat för Västernorrland men Sällström representerar formellt Östergötland

Hur stor roll spelar det för dig?

– Man blir ju inbjuden till en del besök och det blir svårt för mig att närvara då. Att åka upp dit blir ofta lite besvärligt. Men jag vet att Ulf Lindholm kommer då. Och så kommer det intressegrupper från därifrån till riksdagen. Till exempel har jag anmält mig till att träffa Jägareförbundet Mitt Norrland i nästa vecka.

Har Vallentunaborna någon glädje av att du sitter i RD?

– Jag är ersättare i Vallentunas kommunfullmäktige. Och Fredrik Lindahl från Vallentuna representerar Stockholms län i riksdagen. Så Vallentuna är tungt representerat.

Ser du något problem med att inte sitta på rätt mandat ?

– Nej, det kan jag inte påstå. De som röstat kan se att jag bor i Stockholms län. Vi har två valbara i Västernorrland och båda kom in. Så väljarna har fått det de trodde att de röstade på.

Många sverigedemokrater på annat mandat

SD har 73 ledamöter i riksdagen. Av dem representerar 17, eller 23 procent, en valkrets de inte bor i.

Mest känd är partiledaren Jimmie Åkesson, som bor i Sölvesborg men sitter på ett mandat för Jönköping sedan 2010 när han kom in i riksdagen .

Källa: riksdagen.se och Wikipedia.

David Lång bor i Vallentuna men representerar Västernorrland i riksdagen. Han är ledamot i skatteutskottet sedan 2010.

David Lång bor i Vallentuna men representerar Västernorrland i riksdagen. Han är ledamot i skatteutskottet sedan 2010.

Pressbild, SD

Vallentunabo sitter i riksdagen för Västernorrland

Aldrig varit där • David Lång, SD, ser inga problem med upplägget.