Martin Inglots boendesituation blev ett ärende för domstol efter att polisen utrett hans boendesituation i både Botkyrka och på Östermalm under flera års tid.

– Det stämmer att jag har en övernattningslägenhet på Östermalm, men den har jag för att jag har uppdrag i regionfullmäktige, riksdagen, Botkyrka och Upplands Väsby. Den ligger centralt så det är enkelt för mig att få ihop både livs- och arbetspusslet, sa han till Mitt i i samband med att ärendet uppdagades.

I dag meddelade Stockholms tingsrätt att Martin Inglot döms för folkbokföringsbrott.

Bevisningen: BankID

Innan åtalet mot Martin Inglot blev känt var han gruppledare för Sverigedemokraterna i Botkyrka samt förstanamn på partiets valsedlar till Region Stockholm, där han också hade uppdrag. Kort efter att åtalet mot honom meddelades valde Martin Inglot att ta en "time out" och avsade sig alla sina politiska uppdrag i både Botkyrka och Region Stockholm.

För att ha politiska uppdrag i en kommun måste man vara folkbokförd i kommunen. Enligt folkbokföringslagen ska du vara folkbokförd där du har din dygnsvila.

Rättegången mot Martin Inglot ägde rum under en förmiddag tidigare i höstas. En stor del av den bevisning som åklagaren presenterade bestod av bankID-uppkopplingar som Martin Inglot gjort från adressen på Östermalm under flera års tid.

Kan ta plats i styrelsen

Robert Stenkvist, ordförande för Sverigedemokraterna Botkyrka, bedömer det som otroligt att Martin Inglot kan komma tillbaka till en roll som förtroendevald för partiet i kommunen. Han utesluter dock inte att Martin Inglot mycket väl skulle kunna ta plats i partiets lokala styrelse.

– Det är min personliga bedömning. Att ta plats i styrelsen handlar om att vi i partiet ska ha förtroende för Martin och det har vi. Om man ska ha en plats som förtroendevald måste man förtroendet från folket, säger han.

Martin Inglot döms till dagsböter mot sitt nekande.

Överklagas

Tingsrättens dom kommer att överklagas till hovrätten. Det meddelar Martin Inglots advokat Carl von Feilitzen.

– Vi inte håller med tingsrättens bedömning att Inglot haft sin dygnsvila på annan plats än han varit folkbokförd. Det han har dömts för är också preskriberat, säger han.

SD-topp lämnar politiken efter brottsmisstankar

Martin Inglot (SD), gruppledare i Botkyrka och ledamot i regionfullmäktige i Stockholm, kommer avsäga sig alla sina politiska uppdrag efter att åtal väckts mot honom gällande grovt folkbokföringsbrott.

Det blev en kort mandatperiod för Sverigedemokraternas gruppledare i Botkyrka, Martin Inglot. Vid nästa sammanträde i kommunfullmäktige kommer han nämligen att avsäga sig alla sina lokala politiska uppdrag. Det innefattar även de han har i regionfullmäktige där han sitter som ledamot och Upplands Väsby där han är politisk sekreterare.

– Vi har pratat och vi tycker att när läget är som det är så är det vettigt att han tar en time out. Det var hans egna beslut, säger den lokala partiordföranden Robert Stenkvist (SD).

Martin Inglot åtalades häromveckan för grovt folkbokföringsbrott efter en flerårig polisutredning. Åklagaren misstänker att Inglot har bott på en adress på Östermalm under tiden han haft sina politiska uppdrag i Botkyrka.

Utesluten till 2026

I dag sitter Martin Inglot som ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsens valberedning, kommunstyrelsen samt valnämnden. Om han avsäger sig samtliga poster kommer han att vara utesluten ur Botkyrkapolitiken till 2026.

Robert Stenkvist är däremot öppen för att Martin Inglot ska kunna ta plats i partiet lokalt igen om domstolens bedömning blir att Martin Inglot är oskyldig.

– Han har alla möjligheter att komma tillbaka till partiet – det är min personliga bedömning. Men om han avsäger sig sina uppdrag i kommunen så gäller det ju mandatperioden ut, säger Robert Stenkvist.

Mitt i har varit i kontakt med Martin Inglot som inte vill lämna några ytterligare kommentarer.

Han har alla möjligheter att komma tillbaka till partiet.

SD:s gruppledare åtalas för grovt folkbokföringsbrott

Martin Inglot åtalades i förra veckan för grovt folkbokföringsbrott. Han misstänks ha bott på en adress i Stockholms stad samtidigt som han innehaft sitt uppdrag inom Botkyrkapolitiken. Han själv nekar till brott.

Enligt åtalet som lämnades in till Stockholms tingsrätt i förra veckan har Sverigedemokraternas gruppledare i Botkyrka, Martin Inglot, varit felaktigt folkbokförd på en adress i Tumba. I stället, menar åtalet, har han bott på en adress på Östermalm.

Detta efter att polis utrett Martin Inglots bostadssituation under flera års tid, något som Mitt i har skrivit om tidigare.

– Det stämmer att jag har en övernattningslägenhet på Östermalm, men den har jag för att jag har uppdrag i regionfullmäktige, riksdagen, Botkyrka och Upplands Väsby. Den ligger centralt så det är enkelt för mig att få ihop både livs- och arbetspusslet, sa han då.

"Välkomnar rättslig prövning"

Martin Inglot håller fast vid samma linje även den här gången.

"Jag hävdar att jag inte har gjort något fel. Det är därför positivt att det nu prövas på riktigt så att jag sedan kan gå vidare och lämna detta bakom mig en gång för alla", säger han genom en skriftlig kommentar.

Även partiet är försiktiga med att kommentera åtalet mot Botkyrka- och regionledamoten.

"Om uppgifterna som Inglot redogjort för inte stämmer så är det naturligtvis mycket allvarligt. Vi välkomnar därför en rättslig prövning av detta. Nu kommer vi följa detta noggrant och ta ställning till Martins framtid i partiet när vi har ett domslut", säger Fredrik Lindahl, partiets distriktsordförande, i en skriftlig kommentar till bland annat Aftonbladet.

Inte den första

Martin Inglot är inte den första Botkyrkapolitikern som har hamnat i blåsväder över sin boendesituation. Strax efter valet anmäldes Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel av flera andra Botkyrkapolitiker för att inte ha varit valbar på valdagen.

Måste vara bosatt i kommunen

För att kunna kalla sig ledamot eller ersättare i någon kommunal nämnd, kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen måste man ha rösträtt i kommunen.

Det innebär att man måste vara folkbokförd i kommunen senast på valdagen, vara minst 18 år gammal, vara medborgare i Sverige samt vara folkbokförd i Sverige minst tre år i rad innan valdagen.

Källa: Sveriges riksdag

SD:s gruppledare i Botkyrka utreds av polis

Sverigedemokraternas gruppledare i Botkyrka, Martin Inglot, utreds av polis för folkbokföringsbrott.

Det som gruppledaren utreds för är om han felaktigt har varit folkbokförd i Tumba trots att han har ett förstahandskontrakt på en lägenhet på Östermalm. Något som Aftonbladet var först med att rapportera.

Polisens bedömning är att Inglot inte bor i Tumba, och att han egentligen borde varit skriven på lägenheten i Östermalm. Det skulle i så fall innebära att gruppledaren felaktigt har tagit ut arvode för sitt politiska uppdrag i Botkyrka som han haft sedan valet 2018, och han hade inte heller kunnat vara valbar till kommunfullmäktige. En förutsättning för uppdraget är nämligen att man bor i kommunen.

– Det stämmer att jag har en övernattningslägenhet på Östermalm, men den har jag för att jag har uppdrag i regionfullmäktige, riksdagen, Botkyrka och Upplands Väsby. Den ligger centralt så det är enkelt för mig att få ihop både livs- och arbetspusslet, säger Martin Inglot själv till Mitt i och fortsätter:

– Att jag skulle vara skriven i Botkyrka bara för att få det här uppdraget (gruppledare) är lögn. Jag har varit skriven här sedan 2002.