Kultur- och fritidskontoret har utrett vilken status, underhållsbehov och livslängd Bro simhall har. Denna har konstaterat att simhallen varken är anpassad för dagens besöksantal, samt att "stora underhålls- och renoveringskostnader väntas för att behålla den befintliga simhallen i drift".

Samtidigt har Upplands-Bro kommunfastigheter utrett fastighetens skick närmare med stöd av konsultföretag. Den utredningen väntas bli klar och lämnas till kommunen den 8 november.

Redan under sommaren kunde man dock konstatera att situationen är akut. Simhallens tak måste bytas ut redan nästa år.

Det kommer att resultera i att simhallen behöver vara helt stängd i 6–12 månader från då renoveringen startar.

Frågan är nu hur det här kommer påverka alla besökare, personal och föreningar som nyttjar simhallen.

Inga beslut tagna

I dagsläget finns inga färdiga utredningar eller beslut rörande varken takbytet som sådant eller konsekvenser för berörda. Men ett arbete pågår för att se över alternativa lösningar inför en kommande renovering.

I kultur- och fritidsnämndens protokoll behandlas den jättelika frågan på ett mer generellt plan. Ska kommunen bygga en ny simhall eller renovera den befintliga? Ännu är inget beslut taget. Men klart är att taket måste hanteras här och nu.

Kultur- och fritidschefen: "Vill invänta rapport"

Hannah Rydstedt Nencioni, kultur och fritidschef, berättar att den utredning som genomförs av kommunfastigheter kommer att vara klar den 8 november. Då lämnar konsulterna som gör det arbetet över en färdig rapport.

– Då vet vi exakt vad som kommer hända och när och hur. Men det pekar på att vi kommer att behöva göra en större renovering. Vi kommer att behöva renovera takstolarna. Så är det. Men vi vet inte exakt när.

I protokollet från kultur- och fritidsnämndens står att läsa: ”Redan innan sommaren 2024 konstaterades, i den pågående utredningen av byggnaden, att taket i simhallen var i akut behov av att bytas ut. Detta innebär ett behov av stängning redan under 2025”.

– Jag måste få invänta rapporten innan jag kan säga exakt hur akut det är. Vi behöver avvakta. För naturligtvis så vill vi inte stänga om det inte är absolut nödvändigt. Vi vill helst att vi ska ha en lösning som gör att vi inte behöver stänga, säger Hannah Rydstedt Nencioni.