Ska man vara noga är det 79 år sedan som Sammy Ullgrens föräldrar Karl och Margit flyttade från Hässelby till Bällsta för att grunda sin handelsträdgård. Sedan 1998 har Vallentunaborna kunnat handla plantor av toppklass i Solgårdens trädgårdsbutik.

Som vanligt öppnade den för säsongen i lördags. Men när Sammy och Märtha Ullgren stänger butiken vid midsommar är det för sista gången. Då tar trädgårdsepoken Ullgrens definitivt slut i Vallentuna.

– Hur roligt det än har varit så är den krassa verkligheten att nästa år fyller jag 75. Då har jag fem år kvar till 80. Och då är man gammal. Jag vill hinna ha roligt innan dess, säger Sammy men tillägger snabbt att anledningen till att han jobbat långt förbi pensionsåldern är det ändå varit roligare än att vara ledig. 

Sammy går just nu med krycka efter att ha opererat knäna. Märtha har parkinson. Det hindrar dem inte att jobba tiotimmarspass veckan runt när butiken är öppen. Båda omfamnar filosofin att arbete främjar hälsan.

– Det är bra att hålla igång när man har parkinson, både för hjärnan och kroppen, säger Märtha. Och jag tycker om att röra mig.

Sammy sjukskrev sig första gången i livet när han fått sepsis vid 69 års ålder. Det tog lång tid att övertyga Försäkringskassan. Men han hade då ännu inte tagit ut någon pension och fick rätt till slut.

Genom åren har Ullgrens skaffat sig ett gott rykte både bland kunderna och i branschen. Salladen som odlades här gick till stans bästa krogar och stamkunderna vet att de plantor som säljs i butiken håller högsta standard.

Det är första året som de inte odlar något eget i växthusen. Inte ens lobeliaamplar, som de hade fram till i fjol.

Under säsongen blir det ändå intensivt. När butiken har öppet kliver de upp vid fyra på morgonen för att åka till Årsta partihallar upp till fem gånger i veckan för att välja ut de finaste plantorna.

– Vi försöker köpa in svenskt och närodlat av bra kvalitet. Det är vårt sätt att konkurrera med de större drakarna, säger Märtha. 

Vad händer med butiken när ni stängt?

– Då får vi börja riva. En gång i tiden byggde jag det här själv, en liten bit i taget, säger Sammy osentimentalt.

– Men man skulle önska att någon tog över, säger Märta.

– Vi hade nog kunnat lämna över det till någon annan och sedan varit med och stöttat lite. Men det har varit jättetufft de sista två åren för alla i branschen. Och priserna har gått upp något oerhört. Allt vi köper in har blivit så ofantligt mycket dyrare.

Men fram till midsommar kan Vallentunaborna komma och handla blommor, jord och annat i butiken. Sen plockar de ner butiksskylten för gott.

Märtha är lite orolig för att bli stillasittande när pensionärslivet börjar.

– Du kommer inte att bli sittande, säger Sammy och ger en henne öm blick. Vi har ju massor att ta hand om.