Behovet av nya skolor och förskolor i centrala Göteborg har funnits länge. Redan år 2019 gav politikerna uppdraget till fastighetskontoret att ta fram en plan för att säkra nya skolplatser.  

Nu finns det ett förslag på att bygga en ny grundskola vid korsningen Kastellgatan-Risåsgatan vid södra Skansberget.

"Fler utbildningsplatser är en förutsättning för en utveckling med bostäder i den centrala staden vilket har bäring på både den ekonomiska, ekologiska och sociala hållbarhetsdimensionen".

Det står i förslaget som politikerna i fastighetsnämnden har gett klartecken till att fortsätta utreda.

Kulturmiljö

Den aktuella tomten ligger i en kulturmiljö nära Skansen Kronan. Tanken är att utformningen av skolgårdsområdet ska anpassas till platsen för att fungera både som skolgård på dagtid och som rekreationsyta för övriga staden när skolan är stängd. Ambitionen är bland annat att behålla murarna och ramperna som är karaktäristiska för området.

Ny förskola och idrottshall

Samtidigt planeras en ny större förskola vid Seminariegatan som möjliggör för fler avdelningar och ersätter då nuvarande förskolor på Skansberget.

Vid Annedalsskolan finns planer på en ny idrottshall som kommer att bli en resurs både för skolorna och för allmänhetens fritidsaktiviteter.